Crafty Details

ΟΔΗΓΙΕΣ ΚΑΙ ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΥΠΩΣΙΜΑ – ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΤΑ PRINTABLES


Για να έχεις καλύτερα αποτελέσματα στην εκτύπωση σου διάβασε τις παρακάτω οδηγίες. Θα βρεις απαντήσεις σε ερωτήματα που ίσως έχεις.

Αυτό που κάνει τα εκτυπώσιμα ή printables, όπως πολύ συχνά τα αναφέρει το Crafty, εξαιρετικά χρήσιμα είναι και το γεγονός ότι έχεις την δυνατότητα να τα χρησιμοποιήσεις όπως εσύ θες. Μπορείς να επιλέξεις το χαρτί, την ποιότητα εκτύπωσης, το μέγεθος, να τα εκτυπώσεις όσες φορές τα χρειαστείς και κάποιες φορές ακόμα και να προσθέσεις δικό σου κείμενο, αν το αρχείο σου το επιτρέπει.

Με τα ήδη εκτυπωμένα που μπορεί να αγοράσεις, αυτό απλά δεν μπορεί να συμβεί και έχεις στα χέρια σου αυτό που αγόρασες, στο μέγεθος και ποιότητα χαρτιού που βρήκες και αν χρειαστείς κι άλλο, πρέπει να το ξανααγοράσεις.

Πως να εκτυπωσω ενα printable;

Θεώρησα ότι θα σου ήταν πολύ χρήσιμο να γράψω κάποιες γενικές οδηγίες και να απαντήσω σε  συχνά ερωτήματα.

Στο παρακάτω post θα αναφερθούν τα εξής:

  • ΠΩΣ ΚΑΝΩ DOWNLOAD ΤΟ PRINTABLE ΠΟΥ ΘΕΛΩ;
  • ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΔΩ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ PDF;
  • ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ
  • ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΟΥΛΗΣΩ ΤΟ ΕΚΤΥΠΩΜΕΝΟ PRINTABLE Ή ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ; ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΧΩ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΔΙΚΟ ΜΟΥ SERVER (ΑΝ ΈΧΩ WEBSITE/BLOG) ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΜΟΥ;
  • ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΝΩ ΣΕ INK JET Ή ΣΕ LASER JET ΕΚΤΥΠΩΤΗ;
  • ΤΙ ΧΑΡΤΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΩ;
  • ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ ΣΤΗΝ ΕΚΤΥΠΩΣΗ ΑΠ΄ΟΤΙ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ ΜΟΥ;
  • ΠΩΣ ΘΑ ΕΚΤΥΠΩΣΩ ΣΕ ΔΙΠΛΗ ΟΨΗ;
  • Πως θα εκτυπωσω μονο 1 σελιδα απο ενα πολυσελιδο printable;
  • ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΑΛΛΑΞΩ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΟΥ PRINTABLE?

Αρχικά ακούγεται σούπερ ντούπερ απλό: Διαλέγω ποια printables μου αρέσουν, κατεβάζω το αρχείο, εκτυπώνω. Έτοιμη. Δεν είναι δα και τόσο φοβερό να πατήσω το κουμπάκι για να δώσω την εντολή εκτύπωσης. Ή μήπως όχι;

Η σύντομη απάντηση είναι: Εξαρτάται (…., μου λες, εξαρτααααταιιιιι, τραγουδάω κιόλας!). Ιτς απ του γιου, μάι ντιαρ φρεντ.

Από τι; Από το είδος του printable (αν είναι π.χ. μια απλή λίστα, ένα πόστερ ή προσκλητήρια για το πάρτι του παιδιού σου, κτλ) και τι αποτέλεσμα θες να έχεις.

Ένα πόστερ, ας πούμε, κάποια φίλη μπορεί απλά να θέλει να το εκτυπώσει σε απλό λεπτό εκτυπωτικό χαρτί Α4 και να το κορνιζάρει, γιατί έτσι κι αλλιώς θεωρεί ότι δεν θα φαίνεται η διαφορά στην ποιότητα ή το βάρος του χαρτιού, ενώ κάποια άλλη φίλη έχει μεγαλύτερες απαιτήσεις και θέλει το πόστερ της να το τυπώσει σε καλύτερης ποιότητας και υφής χαρτί, γιατί έτσι της αρέσει βρε αδερφέ ή γιατί θέλει να το κάνει δώρο.

Τα παραδείγματα που μπορώ να σου δώσω, όπως καταλαβαίνεις, είναι πάρα πολλά.

Μπορεί, λοιπόν, να θες την καλύτερη ποιότητα που μπορείς να πετύχεις στον εκτυπωτή του σπιτιού σου. Μπορεί απλά, να θες να κάνεις εύκολα και γρήγορα τη δουλειά σου και να μην σε ενδιαφέρουν καθόλου τέτοιες λεπτομέρειες. Μπορεί, πάλι, να μην έχεις εκτυπωτή. Ή να θες να εκτυπώσεις σε μεγαλύτερη ή μικρότερη κλίμακα.

Πριν όμως απαντήσω στις ερωτήσεις, πρέπει να ξέρεις ότι οι απαντήσεις αυτές είναι γενικής κατεύθυνσης. Τι εννοώ; Δεν μπορώ να ξέρω τι υπολογιστή έχεις, ποιά οθόνη ή τι είδους εκτυπωτή.

Όλα τα printables του Crafty Details έχουν υψηλή ανάλυση 300 dpi (dots per inch). Το μέγεθος dpi καθορίζει την ανάλυση κατά την εκτύπωση. Τα χρώματα πιθανόν να διαφέρουν λόγω εκτυπωτή/εκτύπωσης , ρύθμιση της  οθόνης του υπολογιστή κτλ. (θα αναφερθώ σχετικά και παρακάτω)

Επίσης προτιμώ να στα δίνω σε μορφή pdf γιατί έχουν καλύτερη απόδοση στην εκτύπωση. Τις απλές λίστες μπορεί να τις βρείς και σε jpeg. Σε γενικές γραμμές ότι έχει γραφικό ή εικονογραφηση το φτιάχνω συνήθως σε pdf. Κάποια art prints που περιέχουν μόνο lettering/fonts τα φτιάχνω και σε αρχείο jpeg.

Σπάνια χρησιμοποιώ κανονικές φωτογραφίες στα printables μου. Προτιμώ να χρησιμοποιώ γραφικά στοιχεία και illustrations. Όταν όμως το κάνω, τότε προτιμώ να σου δώσω το printable σε jpeg. Όσον αφορά την εκτύπωση, πιστεύω ότι το καλύτερο format αρχείου είναι αυτό που δεν χάνει χρώμα, εμφάνιση, ποιότητα ή αντίθεση (contrast). Και με αυτή τη λογική επιλέγω τη μορφή pdf για τα περισσότερα printables.

Image credit: Jonny Caspari

ΠΩΣ ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ PRINTABLES ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ

Αν έχεις εκτυπωτή στο σπίτι σου ή στο γραφείο, είσαι σε καλό δρόμο! Το να έχεις εύκολη πρόσβαση στο δικό σου εκτυπωτή σημαίνει πολύ απλά ότι έχεις την δυνατότητα να εκτυπώνεις όσα printables θες και όποτε τα θες.

Πως κανω download το printable που θελω;

Τα δωρεάν printables που θα δεις στο Crafty Details μπορείς να τα κάνεις download στον υπολογιστή σου και να τα εκτυπώσεις όποτε θες και όσες φορές θες. Είτε κάνεις δεξί κλικ πάνω στο link που λέει Κατέβασε το αρχείο και “αποθήκευση συνδέσμου ως..” ή πατάς το σύνδεσμο και σου ανοίγει τη σελίδα του printable και κατόπιν επιλέγεις το εικονίδιο με το βελάκι πάνω δεξιά της οθόνης. Αν επιλέξεις το εικονίδιο του εκτυπωτή, πρόσεξε τις ρυθμίσεις σου στο μενού που θα εμφανιστεί αριστερά, πριν εκτυπώσεις. Σου προτείνω να το κατεβάσεις πρώτα στον υπολογιστή σου και για μεγαλύτερη ευκολία δημιούργησε ένα φάκελο στην επιφάνεια εργασίας σου όπου εκεί θα έχεις συγκεντρωμένα όλα τα printables.

Για να έχεις  πρόσβαση στα exclusive printables που στέλνει το Crafty κάθε μήνα στα μέλη του, το μόνο που πρέπει να κάνεις είναι να γίνεις μέλος του Crafty Club!

Πως μπορω να δω το αρχειο pdf για να το εκτυπωσω;

Τα περισσότερα από τα printables που θα βρεις στο Crafty Details, είναι σε μορφή pdf. Για να μπορέσεις να τα ανοίξεις και άρα να τα εκτυπώσεις, σου προτείνω να έχεις στον υπολογιστή σου το Adobe Reader {είναι δωρεάν και μπορείς να το κατεβάσεις απο εδώ}.

→ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΕΚΤΥΠΩΣΗΣ

Για να εκτυπώσεις το Crafty printable χρησιμοποιώντας τον εκτυπωτή του σπιτιού σου, πρέπει πρώτα να το αποθηκεύσεις στον υπολογιστή σου σύμφωνα με τις παραπάνω οδηγίες και απο εκεί βρίσκεις το αρχείο που θες, το ανοίγεις και δίνεις εντολή εκτύπωσης πατώντας το γνωστό εικονιδιάκι του εκτυπωτή και τροφοδοτείς τον εκτυπωτή με το χαρτί σου.

Δυστυχώς για εμάς όμως, ο εκτυπωτής δεν έχει ιδέα πάνω σε τι προϊόν θα εκτυπώσουμε και προσπαθεί να μαντέψει, τις περισσότερες φορές λάθος. Πρέπει εμείς να του το πούμε, ρυθμίζοντας αναλόγως , έτσι ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατόν εκτυπωτικό αποτέλεσμα.

Το να ξέρεις να ρυθμίσεις σωστά τις επιλογές της εκτύπωσης είναι σημαντικός παράγοντας για να πετύχεις ένα σωστό αποτέλεσμα. Δεν μπορώ να σου πω ακριβώς τι να κάνεις γιατί κυκλοφορούν δεκάδες μοντέλα εκτυπωτών και οθόνης. Ο καλύτερος τρόπος είναι να διαβάσεις το manual. Μήπως το έχεις χάσει ή δεν θυμάσαι που το έχεις βάλει; Δες αυτό το website που έχει όλα τα manuals όλων των εκτυπωτών και όχι μόνο, συγκεντρωμένα.

Μπορώ όμως να σε βοηθήσω δινοντάς σου κάποιες γενικές κατευθύνσεις.

Να επιλέγεις πάντα την επιλογή εκτύπωσης σε υψηλή ανάλυση και να αλλάζεις τις ρυθμίσεις ανάλογα με την ποιότητα και το βάρος του χαρτιού.

Συνήθως, η προεπιλογή εκτύπωσης στο κουτάκι επιλογών έχει οριστεί στο  “scaled to fit”, το οποίο σημαίνει σε απλά ελληνικά πως το printable θα προσαρμοστεί για να εκτυπωθεί σε Α4 μέγεθος σελίδας, σε μονή εκτύπωση.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΚΤΥΠΩΣΕΙΣ ΣΕ επιλογή μεγέθους χαρτιού Α4: Για να είσαι σίγουρη ότι το printable σου θα εκτυπωθεί στο σωστό του μέγεθος και δεν θα αλλαχτεί τσέκαρε να είναι τικαρισμένο εκεί που λέει “print actual size” ή “print at 100%”.  Σιγουρέψου ότι το πεδίο “fit to page” ΔΕΝ είναι τσεκαρισμένο σε αυτή τη περίπτωση.

Επίσης μπορείς να το δεις και να εκτυπώσεις κατευθείαν όταν πατήσεις το link και σου εμφανιστεί στην οθόνη σου το printable (πατώντας το εικονίδιο με τον εκτυπωτή πάνω δεξιά) όμως πρέπει να προσέξεις τις ρυθμίσεις από το μενού που εμφανίζεται στα αριστερά της οθόνης σου. π.χ αν είναι μια ευχητήρια κάρτα και δώσεις εντολή να εκτυπωθεί αμέσως, χωρίς να προσέξεις τις ρυθμίσεις τότε η κάρτα θα εκτυπωθεί Α4 μέγεθος και όχι στο κανονικό της μέγεθος.

Ακόμα και στις συνταγές που έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσης, δώσε σημασία στις ρυθμίσεις σου ( ένα παράδειγμα είναι να φαίνεται μικροσκοπικό το κείμενο, σε αυτή την περίπτωση, κοίταξε στις ρυθμίσεις την επιλογή Κλίμακα και παίξε με αυτήν. Συνήθως το 100% δουλεύει μια χαρά, αλλά δες το κι εσύ.)

Επίσης, σε περίπτωση που το printable, έχει λευκό πλαίσιο περιμετρικά και δεν το θες, απλά το κόβεις με το χαρτοκόπτη/ψαλίδι/κοπίδι

Μπορω να πουλησω το εκτυπωμενο printable ή το αρχειο; Μπορω να εχω το αρχειο σε δικο μου server (αν έχω website/blog) για τους αναγνωστες μου;

Όχι, δεν μπορείς να πουλήσεις το εκτυπωμένο printable ή το αρχείο. Επίσης, δεν μπορείς να έχεις το αρχείο σε δικούς σου server. Επειδή όμως είμαι καλός άνθρωπος, σου επιτρέπω να χρησιμοπoιήσεις το link του post μου, που θα παραπέμπει εμφανώς στο Crafty Details. Περισσότερες πληροφορίες εδώ. Δεν επιτρέπεται η εμπορική χρήση των αρχείων του Crafty Details. Παρέχονται σε σένα, δωρεάν, μόνο για την προσωπική σου χρήση. Έχω αφιερώσει χρόνο για να τα σχεδιάσω. Παρακαλώ play nice + give credit! Spread the love επίσης! Ευχαριστώ.

Να εκτυπωνω σε ink jet ή σε laser jet εκτυπωτη;

Φίλη μου, ειλικρινά τώρα, ας ξεκινήσουμε πολυυυυ γενικά. Αν έχεις εκτυπωτή, είσαι σούπερ. Πάμε παρακάτω. Αν αγόρασες εκτυπωτή τα τελευταία 5 – 6 χρόνια, ας πούμε (και δεν τον έχεις προίκα από τα φοιτητικά σου χρόνια, αν είσαι και κοντά στην ηλικία μου αυτό σημαίνει ότι είναι παλαιολιθικός, γκούχου γκούχου) τότε είσαι σούπερ ντούπερ. Εκτυπώνεις με αυτά που έχεις εν ολίγοις, μον αμι. Αν ο συγκεκριμένος εκτυπωτής τυχαίνει να είναι τελευταίας τεχνολογίας και μόνο καφέ που δεν φτιάχνει, τότε είσαι σούπερ ντούπερ ουάου. Μπράβο! Σε ζηλεύω, θέλω κι εγώ ένα τέτοιο εκτυπωτή.

Αν τώρα δεν έχεις καθόλου εκτυπωτή ή σου χάλασε και ψάχνεσαι γενικά να αγοράσεις και ξέρεις οτι θα τον χρησιμοποιείς για να εκτυπώνεις πολλά και διάφορα, θα σου πρότεινα το laser jet εκτυπωτή. Αλλά και πάλι, ξαναλέω, εξαρτάται από τη χρήση που θες να του κάνεις. Και τα λεφτά που έχεις να διαθέσεις. Κάνε την έρευνα αγοράς σου. Σαν γενική κατεύθυνση πάντως και για το είδος των printables που μοιράζομαι μαζί σου, πιστεύω πως με το laser jet θα είσαι μια χαρά. Εκτυπώνουν καλύτερα νομίζω τα γραφικά στοιχεία ενώ οι inkjet εκτυπώνουν καλύτερα τις φωτογραφίες. Στους inkjet τα μελάνια κοστίζουν λιγότερο μεν, αλλά διαρκούν πολύ λιγότερο από τα toner των laser jet κι έτσι θα χρειαστεί να τα αλλάζεις πολύ συχνότερα. Επίσης να ξέρεις ότι τα μελάνια ξεραίνονται και επίσης υγροποιούνται αν πέσει νερό πάνω τους. Αν και υπάρχουν ειδικά χαρτιά που βοηθούν από μια τέτοια περίπτωση. Εξίσου πολύ σημαντικό, κατά τη γνώμη μου, πλεονέκτημα των laser jet είναι και η ταχύτητα που μπορούν να εκτυπώσουν, η οποία ξεπερνά κατά πολύ αυτή των inkjet, ειδικά στα ασπρόμαυρα. Αλλά περισσότερες λεπτομέρειες για αυτήν την αναμέτρηση σε άλλο post!

Image credit: Brooke Lark

Τι χαρτι να χρησιμοποιησω;

Εξαρτααααάται, μου λες, εξαρτάααται…

Art Prints/Wall Art →Μπορείς να τα εκτυπώσεις σε λευκό απλό φωτοαντιγραφικό χαρτί 80 -120 gsm! Αλήθεια σου λέω καλέ! Η όλη ιδέα των art printables που σου δίνω είναι ότι είναι designs που μπορεί να αλλαχτούν εύκολα και γρήγορα με κάτι καινούργιο ή παλιότερο, που θα σου αρέσει τη δεδομένη στιγμή! Παρόλα αυτά, αν πραγματικά κολλήσεις με κάποιο και το θες στο χώρο σου μόνιμα ή στο δωμάτιο του παιδιού σου ή θες να το κορνιζάρεις και να το κάνεις δώρο, τότε θα σου πρότεινα να το εκτυπώσεις σε (ματ) φωτογραφικό χαρτί, σε λευκό χαρτί cardstock ή σε premium βαρύτερο χαρτί (ειδικά χαρτιά πολυτελείας) ή ακόμα καλύτερα σε αρχειακό χαρτί. Ότι κι αν επιλέξεις όμως, μην ξεχάσεις να βεβαιωθείς για τις ρυθμίσεις του εκτυπωτή σου και να προσαρμόσεις και το χαρτί αναλόγως. Έτσι, θα αποφύγεις προβλήματα, όπως να σου κολλήσει το χαρτί μέσα στον εκτυπωτή, ειδικά αν πρόκειται για πιο χοντρά χαρτιά.  Ή μπορείς να το δώσεις για εκτύπωση έξω,

Γενικά σου προτείνω:

Χαρτί τύπου cardstock 160 – 250 gsm για: όλα τα είδη κάρτας ( ευχητήριες κάρτες, καρτελάκια για δεξίωση, καρτελάκια δώρου και γενικώς καρτελάκια κάθε είδους, κάρτες για συνταγές, κάρτες για παιχνίδια), διακοσμητικά banners, ημερολόγια/calendars, photo booth props, και αυτά που θα εκτυπωθούν με διπλή όψη. Για τις μονόκαρτες ευχητήριες κάρτες προτείνω 200 – 250 gsm για να στέκονται καλά.

Εγώ συνήθως προτιμώ τα χαρτιά με λεία επιφάνεια και όχι ανάγλυφη. Πολύ οικονομικό είναι και το χαρτί τύπου velvet (ματ ή γυαλιστερό), σε διάφορα βάρη gsm. Μου αρέσει πολύ και η οπαλίνα.

ΠΡΟΣΟΧΗ: το βάρος του χαρτιού δεν υποδηλώνει το πάχος του. Έχουν μεν σχέση, καθώς όσο πιο “βαρύ” είναι ένα χαρτί τόσο πιο παχύ θα είναι, όμως αυτό δεν σημαίνει πως χαρτιά 2 διαφορετικών τύπων π.χ. ένα βέλβετ και ένα μπρίστολ, θα έχουν το ίδιο πάχος στο ίδιο βάρος.

Απλό χαρτί γραφής/φωτοαντιγραφικό για: art prints (όπως προανέφερα), διακοσμητικά σημαιάκια για φαγητά και ποτά σε πάρτι, ετικέτες, αυτοκόλλητα, λίστες παντός είδους, χαρτιά περιτυλίγματος δώρου

Ειδικά χαρτιά για: αυτοκόλλητα, ετικέτες, tags (αν δεν θες εκτυπώσεις σε απλό χαρτί και μετά να το κολλήσεις εκεί που θες, τυπώνεις κατευθείαν σε αυτό το ειδικό χαρτί για αυτοκόλλητα)

Γιατι το χρωμα μοιαζει διαφορετικο στην εκτυπωση απ΄οτι φαινεται στην οθονη μου;

Δεν θα πετύχεις απόλυτη ταύτιση ποτέ, ειδικά στη φωτεινότητα ( οι οθόνες είναι πηγή φωτός ενώ το χαρτί όχι).

Η οθόνη σου είναι RGB ενώ ο εκτυπωτής σου CMYK. Αυτό σημαίνει ότι έχουν διαφορετική γκάμα χρωμάτων

Επίσης εξαρτάται και από το χαρτί. Πολλές διαφορετικές ποιότητες και επιφάνειες, πολλά και διαφορετικά  αποτελέσματα.

Δεν θα μπούμε εδώ σε πολλές τεχνικές λεπτομέρειες, υπάρχουν άλλωστε πάααααρα πολλές παράμετροι, έχε μόνο στο νου σου πριν εκτυπώσεις, όπως προείπα, να επιλέγεις πάντα την επιλογή εκτύπωσης σε υψηλή ανάλυση και να αλλάζεις τις ρυθμίσεις ανάλογα με την ποιότητα και το βάρος του χαρτιού.

Πως θα εκτυπωσω σε διπλη οψη;

Περιστασιακά, μοιράζομαι μαζί σου printables που, προαιρετικά, μπορείς να εκτυπώσεις και την πίσω μεριά. Ή ίσως να θες να εκτυπώσεις το εβδομαδιαίο πλάνο μπρος πίσω. Απλά εκτύπωσε πρώτα την μπροστινή μεριά, πάρε τη σελίδα σου και βάλτην πάλι πίσω στον εκτυπωτή και κατόπιν εκτύπωσε και την πίσω μεριά (κάποιοι εκτυπωτές απαιτούν από εσένα να γυρίσεις ανάποδα τη σελίδα, γι αυτό κάνε ένα τεστάκι πρώτα!)  Αν εκτυπώσεις σε διπλή όψη, φρόντισε το χαρτί σου να είναι τύπου cardstock ή στην περίπτωση πχ του εβδομαδιαίου πλάνου σε πιο χοντρό φωτοαντιγραφικό χαρτί, για να μην βλέπεις το μελάνι από την άλλη μεριά.

Στην περίπτωση που θες να εκτυπώσεις pdf που έχει με τη σειρά σελίδες 1,2,3,4,5,6,7, κτλ επέλεξε το κουτάκι pages (πριν λογικά θα ήταν στο All) και γράψε τον αριθμό των σελίδων, πχ 1-7 και επέλεξε “Odd Pages Only”. Αφού εκτυπωθούν οι σελίδες αυτές, τις σηκώνεις -και τις γυρίζεις 180 μοίρες έτσι ώστε η κορυφή της σελίδας είναι μακριά σου και θα μπεί πρώτη μέσα στον εκτυπωτή. Κατόπιν άνοιξε πάλι τις επιλογές εκτύπωσης και επέλεξε “Reverse Order” αφού πρώτα επιλέξεις “Even Pages Only”. Ο τρόπος που θα γυρίσεις το χαρτί για να εκτυπώσεις και στην πίσω σελίδα εξαρτάται πάλι από το μοντέλο του εκτυπωτή. Τσέκαρέ το κάνοντας μια δοκιμή. 

Πως θα εκτυπωσω μονο 1 σελιδα απο ενα πολυσελιδο printable;

Πες πως θες πχ να εκτυπώσεις μόνο 1 σελίδα από ένα πολυσέλιδο printable. Από ένα ετήσιο ημερολόγιο, ας πούμε θες μόνο τον τρέχοντα μήνα: δες τον αριθμό της σελίδας που θες και επέλεξε “Current Page”

Μπορω να αλλαξω το μεγεθος του printable?

Ναι μπορείς. Αν π.χ. η λίστα του planner που σου δίνω είναι Α4 αλλά η ατζέντα σου/φάκελός σου είναι μικρότερος, ας πούμε Α5, διόρθωσε το μέγεθος μέσα από τις ρυθμίσεις της εκτύπωσης. Δεν μπορώ να σου πω ακριβώς τα βήματα αφού δεν ξέρω τον εκτυπωτή σου, όμως στις επιλογές που θα εμφανιστούν στο κουτάκι όταν ανοίξεις το pdf και δώσεις εντολή για εκτύπωση, κάπου θα γράφει custom size στο μέγεθος χαρτιού. Τώρα είτε επιλέγεις τη διάσταση που θες, αν σου βγάζει λίστα ή γράφεις ποσοστό % δηλαδή αν το κανονικό είναι 100% εσύ γράφεις 50% αν το μισό είναι το μέγεθος που θες. Θα το δεις. Αυτό το βήμα ισχύει για όλες τις περιπτώσεις που θες να μικρύνεις ή να μεγαλώσεις ένα printable.

Tip! Για να μην χάνεις χαρτί όταν επιλέξεις μικρότερο μέγεθος εκτύπωσης, όταν το εκτυπώσεις την πρώτη φορά, γύρισε του πλευρά ή μεριά, (προσοχή να χωράει στο υπόλοιπο λευκό του χαρτιού, παίξε και με τις επιλογές portrait + landscape) και εκτύπωσε άλλο ένα! Αν βλέπεις ότι δεν χωράνε και ότι κόβεται μέρος της εκτύπωσης λόγω περιορισμένου χώρου για το συγκεκριμένο μέγεθος που επέλεξες, τότε για αυτή την περίπτωση διάλεξε (εκτός από το custom size) και την επιλογή “fit” ή “fit to page”

Μικρές καρτούλες όμως δεν μπορείς να τις μεγαλώσεις κατά πολύ χωρίς να χάσεις σε ανάλυση. Πειραματίσου και παίξε με τις ρυθμίσεις.

Πολύ χρήσιμες πληροφορίες θα διαβάσεις και εδώ: Adobe Acrobat – Basic Pdf Printing Tasks

ΕΚΤΥΠΩΣΗ PRINTABLES ΕΚΤΟΣ ΣΠΙΤΙΟΥ

Στην περίπτωση που δεν έχεις εκτυπωτή σπίτι σου ή σε μέρος όπου έχεις άμεση πρόσβαση σε κάποιον εκτυπωτή, έχουν τελειώσει τα μελάνια, χάλασε, έχεις να τον ανοίξεις 10 χρόνια, δεν ξέρεις πως να τον λειτουργήσεις, βαριέσαι, δεν έχεις χρόνο ή είναι ανάδρομος ο Ερμής, αλλά θες οπωσδήποτε να εκτυπώσεις τα καταπληκτικτά printables του Crafty (πρέπει να παινέσω το σπίτι μου!) μην μου ανησυχείς! Είτε ζήτα από ένα φίλο να σε βοηθήσει ή τα εκτυπώνεις έξω σε ένα βιβλιοπωλείο/τυπογραφείο.

Και τώρα που τα εκτύπωσες, μπορείς να τα τριμάρεις με το ψαλίδι σου ή paper trimmer  (να κόψεις τυχόν γύρω πλαίσιο και είσαι έτοιμη για δράση!

Διάλεξε τώρα και άλλα printables!Δες το δωρεάν εκτυπώσιμο της εδομάδας και βέβαια τα exclusive printables! Μην ξεχνάς ότι προσθέτω συνεχώς καινούργια printables! Αν δεν είσαι μέλος του Crafty Club, τι περιμένεις; Κάν΄το τώρα! Είναι δωρεάν, θα μαθαίνεις νέα του Crafty, θα αποκτήσεις πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα exclusive printables και θα σε ενημερώνω για τα καινούργια designs!

Καλώς ήρθατε στο


Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα, craftonews, προτάσεις, εκπληξούλες, διαγωνισμοί, χαμόγελα και θετική διάθεση!
 
close-link