Crafty Details

Πως να Φτιαξεις Ενα Φακελο Αρχειοθετησης (τυπου ακορντεον)

Σήμερα φίλη μου θα σου δείξω πως να φτιάξεις εύκολα  ένα φάκελο αρχειοθέτησης για να οργανώσεις τα χαρτικά σου, φωτογραφίες, κάρτες και τόσα άλλα πράγματα που είναι μπερδεμένα στο συρτάρι σου. Το μέγεθός του είναι περίπου Α5.

Ως γνωστό τα χαρτικά σε ένα σπίτι πολλαπλασιάζονται με γρήγορους ρυθμούς, ειδικά αν ασχολείσαι με crafts. Με αυτό το paper craft project που θα δεις μπορείς να φτιάξεις τους φακέλους σου και να οργανώσεις μέσα εκεί αυτά που θες.

Το έφτιαξα έτσι ώστε να έχει 7 θήκες για να μπορείς ανάλογα με τη χρήση που το προορίζεις, να οργανώνεις ανά ημέρα της εβδομάδας, αν αυτό σε βολεύει. Μια ιδέα ας πούμε είναι να οργανώνεις εκεί το μενού της εβδομάδας. Διαφορετικά, απλά χρησιμοποίησέ το όπως θες! Είναι ιδανικό επίσης. λόγω μεγέθους και για να αποθηκεύεις εκεί τα scrapbookικά σου ephemera, αυτοκόλλητα, αναμνηστικά που θες να βάλεις στα layouts σου κτλ

Συμβουλή: μπορείς να κολλήσεις διαχωριστικά tabs για να το οργανώσεις ακόμα καλύτερα!Εγώ δεν ήθελα για αυτό και δεν έβαλα. Το σαμιαμιδάκι μου όμως στο δικό της φάκελο ήθελε να βάλει και απλά έκοψε με το κυκλικό punch χαρτάκια  και τα δίπλωσε στη μέση κόλλώντας τις ελεύθερες ακρες τους στην κορυφή κάθε διαχωριστικής σελίδας. Υπάρχουν όμως και έτοιμες ταμπελίτσες που μπορείς να αγοράσεις.

Για εξώφυλλα χρησιμοποίησα διακοσμητικά χαρτιά που σχεδίασα εγώ και που μπορείς να χρησιμοποιήσεις δωρεάν κι εσύ. Έφτιαξα 4 σχέδια για να επιλέξεις όποιο σου αρέσει. Μπορείς να συνδυάσεις και 2 σχέδια, όπως έκανα στο δικό μου φάκελο. Είναι το δωρεάν εκτυπώσιμο αυτής της εβδομάδας!
Για να αποκτήσεις πρόσβαση σε ακόμα περισσότερα εκτυπώσιμα, γίνε κι εσύ μέλος της παρέας του crafty club! Eκεί, θα βρεις και 4 ακόμα σχέδια με διακοσμητικά χαρτιά αλλά και άλλο ένα παιδικό σετ χαρτιών για να φτιάξετε μαζί με το παιδί το δικό του diy φάκελο αρχειοθέτησης!
Τα σχέδια στο εκτυπώσιμο αυτής της εβδομάδας είναι αυτά. Το αρχείο θα το βρείς παρακάτω:

Και φαντάσου τι projects ακόμα μπορείς να δημιουργήσεις με αυτά! Δεν είναι κιούτ? 

Και εδώ σου παρουσιάζω τα σχέδια διακοσμητικών χαρτιών που θα βρεις στα crafty club εκτυπώσιμα:

ΣΕΤ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ  ΧΑΡΤΙΩΝ#2 (κάνε κλίκ στον τίτλο για να οδηγηθείς στα αρχεία)

ΠΑΙΔΙΚΟ  ΣΕΤ ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΩΝ  ΧΑΡΤΙΩΝ (κάνε κλικ στον τίτλο για να οδηγηθείς στα αρχεία)

Πάμε να τον φτιάξουμε!

Τι θα χρειαστείς:

Γενικά:

 • Score Board + bone folder για την πίκμανση
 • Κολλητική ταινία διπλής όψης με φάρδος μέχρι 1 εκ.
 • Paper trimmer (διαφορετικά, χάρακα και ψαλίδι για να κόψεις τα χαρτιά)
 • Κοπίδι για να κόψεις τα χαρτόνια για το εξώφυλλο.

Για τα εξώφυλλα:

 • 2 χαρτόνια βιβλιοδεσίας πάχους τουλάχιστον 1 – 1,5 mm ή μπορείς να κόψεις και μια κούτα, κομμένα σε μέγεθος 20 cm x 15.5 cm ή να κολλήσεις μεταξύ τους χαρτόνια πχ απο κορν φλεικς μέχρι να πετύχεις ένα σταθερό πάχος
 • 2 διακοσμητικά χαρτιά σε μέγεθος Α4. Εγώ τα εκτύπωσα σε αυτοκόλλητη λευκή σελίδα Α4. Αν δεν έχεις μπορείς απλά να τα κολλήσεις με τη κολλητική ταινία διπλής όψεως ή όποια άλλη κόλλα σε βολεύει. (το εκτυπώσιμο αρχείο θα το βρεις παρακάτω, τα crafty club διακοσμητικά χαρτιά εδώ)
 • 1 χαρτί cardstock κομμένο σε μέγεθος 19.5 cm x 19.5 που θα χρησιμοποιηθεί σαν βάση/ράχη. Για αυτό το λόγο δεν πρέπει να διαλέξεις λεπτό χαρτί. Εγώ έβαλα τα cardstock τύπου canson.

Για τα ακορντεόν πλαϊνά:

 • 2 χαρτιά cardstock που θα κόψεις σε μέγεθος 28 cm x 14 cm

Για τις διαχωριστικές σελίδες:

 • 8 χαρτιά cardstock που θα κόψεις σε μέγεθος 19.5 cm x 14 cm

Προαιρετικά: κορδέλα για να κλείνεις το φάκελό σου. Θα χρειαστείς περίπου 1 μέτρο, ίσως και λιγότερο.

 

Τι θα κάνεις:

 1. Συγκέντρωσε και κόψε αρχικά όλα τα χαρτιά σου και τα χαρτόνια βιβλιοδεσίας στο ανάλογο μέγεθος.
 2. Ξεκίνα το σκοράρισμα (ή αλλιώς τσάκισμα ή πίκμανση) των χαρτιών που θέλουν πίκμανση. (ραχη + ακορντεόν)
  Για τη ράχη: σκοράρεις (και γκόοοοοοολ ; )) με τη  βοήθεια του score board το χαρτί που θα χρησιμοποιήσεις σαν βάση/ ράχη . Θες να κάνεις πίκμανση χωρίζοντας με αυτό τον τρόπο το χαρτί στα 3. Η πρώτη πίκμανση θα γίνει στα 6.5 cm και η δεύτερη πίκμανση θα γίνει στα 13 cm.
  Για το ακορντεόν: Σκόραρε και τα 2 χαρτιά σου, τοποθετώντας το χαρτί με τη μακρύτερη πλευρά του, κάθε 1/2 inch. (στο λέω σε ίντσες γιατί συνήθως τέτοια εργαλεία προέρχονται απο αμέρικα. Κάποια νεότερα μοντέλα ίσως τα βρείς και σε εκατοστα, αν είναι διαθέσιμα. Για να ξέρεις πάντως, 1/2 ιντσα = 1.27 cm). Η πίκμανση καθορίζει το πόσο φαρδιές θα είναι οι θήκες που θα σχηματιστούν με την ένωση των χαρτιών. Θα δημιουργηθούν συνολικά 21 πικμάνσεις (+ 22 μακρόστενες λωριδίτσες)
  Δες και φώτο να σε βοηθήσει.
  Συμβουλή: Αν δεν έχεις score board σημείωσε τα σημεία που θες να τσακίσεις με τη βοήθεια ενός χάρακα + με ένα μολυβάκι (στην πάνω αλλά και στην απέναντι κάτω πλευρά για να σιγουρευτείς ότι θα είναι ίσια η γραμμή) και με το χάρακα να ακουμπάει στα σημαδάκια σου, σκοράρεις με ένα μαχαίρι βουτύρου, μην βάλεις άλλο μαχαίρι γιατί θα αφήσει σημάδια. Αυτό θα σε βοηθήσει για να μην κάνει τις άσχημες γνωστές ρωγμές το χαρτί σου καθώς θα το τσακίζεις και βέβαια για να γίνει και πιο εύκολα η πίκμανση.
  Πάντως το score board γενικά είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο και αν ασχολείσαι με paper crafts σου συνιστώ να το αγοράσεις.
 3. Δίπλωσε το χαρτιά για τα ακορντεόν πλαϊνά σε στυλ… ακορντεόν! Ευκολάκι, μον αμι.
 4. Κόλλησε την κολλητική ταινία σε κάθε τρίτη λωριδίτσα, ξεκινώντας από την πρώτη στην αρχή. Θα χρειαστεί να κολλήσεις 8 ταινίες σε κάθε χαρτί. Εκεί, σε λίγο, θα κολληθούν τα 8 χαρτιά για τις διαχωριστικές σελίδες. Δες και φώτο, γιατί δεν θέλω να μου μπερδεύεσαι. Είναι πιο εύκολο να το κάνεις παρά να το περιγράφεις!
  Βγάλε τώρα και το προστατευτικό της κολλητικής ταινίας και κόλλησε μεταξύ των 2 ακορντεόν τα 8 χαρτιά για να σχηματιστούν οι διαχωριστικές σελίδες.
 5. Πάμε τώρα να στήσουμε το εξώφυλλο. Άκου τώρα να δεις, μον αμί. Εγώ εκτύπωσα τα χαρτιά που σχεδίασα  σε αυτοκόλλητο Α4 λευκό χαρτί. Κάντο και εσύ! Θα γλυτώσεις χρόνο έτσι. Μπορείς όμως να τα κολλήσεις, όπως αλλιώς σε βολεύει. Ντύνεις λοιπόν τα εξωφυλλά σου, τυλίγοντας τα σαν δωράκι.
  Πέρνεις το χαρτί που είναι για τη ράχη σου, βάζεις κόλλα στα 2 “αυτάκια” του δεξιά και αριστερά και τα χρησιμοποιείς για να ενώσεις τα 2 εξώφυλλα. Γίνεται σαν γέφυρα δηλαδή! Πατάς καλά να απλωθεί ή κόλλα και να κολλήσει καλά.
  Αν βάλεις κορδέλα, ήρθε η στιγμή για να την κολλήσεις κι αυτή. Εγώ δεν έβρισκα το πιστόλι σιλικόνης μου και απλά την κόλλησα με την ταινία διπλής όψεως. Την κόβεις στη μέση και κολλάς στο εσωτερικό του εξώφυλλου ξεκινώντας από τη μέση του και τελειώνοντας 1 εκατοστό πιο κάτω από την κορυφή του. Ωραίαααα, πάει και αυτό! Πάμε παρακάτω.
 6. Πάρε τα ακορντεόν πλαϊνά + τα διαχωριστικά χαρτιά που ένωσες πριν λίγο και κόλλησέ κάθε πλευρά με τα εξώφυλλα, ξεκινώντας από κάτω. Εγώ χρησιμοποίησα και πάλι ταινία διπλής όψης γιατί δεν ήθελα να περιμένω μέχρι να στεγνώσει και σταθεροποιηθεί η ρευστή κόλλα. Εσύ ξα σου, όπως έχουμε πει κι άλλες φορές!

Και βουαλά! Έτοιμος ο καινούργιος σου φάκελος, φίλη μου!

 

Τώρα αν θες βάζεις τα διαχωριστικά ετικετάκια που είπαμε ή μπορείς να το διακοσμήσεις και όπως αλλιώς θες. Σκέφτομαι περλίτσες, στρασάκια ή λουλουδάκι, ίσως;

Πως σου φάνηκε το project του crafty, φίλη;


Αν σου αρέσουν τα posts του Crafty Details, κάνε share και ακολούθησε με  στα social για να μην χάνεις όλες τις ενημερώσεις και τα νέα δωρεάν printables που μοιράζομαι μαζί σας!
Και αν θέλεις να λαμβάνεις στο inbox σου την craftoενημέρωση + να έχεις πρόσβαση στα  exclusive printables που σχεδιάζω, σε περιμένω στην παρέα του Crafty Club!
Και μην ξεχνάς, ότι  μπορείς να γίνεις λαμπρό craftoαστέρι και να μοιραστείς μαζί μας το δικό σου άρθρο.

Facebook Instagram | Pinterest

@hellocraftydetails
#hellocraftydetails
#craftyprintables

4 thoughts on “Πως να Φτιαξεις Ενα Φακελο Αρχειοθετησης (τυπου ακορντεον)

  1. Κατερίνα μου μπορεί να φαίνεται αλλά πίστεψέ με δεν είναι καθόλου πολύπλοκο!Το έφτιαξε και το σαμιαμιδάκι μου χωρίς να την βοηθήσω.Αρκεί να έχεις τα εργαλεία που θα σε βοηθήσουν. Διαφορετικά, απλά θα φας περισσότερο χρόνο. Ντου ιτ!

 1. Πολύ χρήσιμος φάκελλος με τα τόσα λογής χαρτιά που έχουμε και κυκλοφορούν στα συρτάρια μας. Εξαιρετικό tutorial Νικολέττα μου, μπράβο!

  ‘Ομως τα εκτυπώσιμα σου τα σπάνε που θα έλεγε και η κόρη μου!!!!

  Πολλά φιλιά 🙂

  1. Σε ευχαριστώ Χριστίνα μου!Η κόρη μου είδε την τσάντα φάκελο στο δικό σου tutorial και την φαντάστηκε σε μίνι εκδοχή για τύπου πορτοφόλι για την ίδια! Φιλιαααα!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καλώς ήρθατε στο


Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα, craftonews, προτάσεις, εκπληξούλες, διαγωνισμοί, χαμόγελα και θετική διάθεση!
 
close-link