Crafty Details

DIY Φτιάξε Φυσική Βαφή για Ύφασμα

Εσύ έχεις βάψει ποτέ ύφασμα με φυσικά υλικά και όχι με τις βαφές του εμπορίου;


Σήμερα θα χρησιμοποιήσουμε κουρκουμά για να βάψουμε με φυσικό τρόπο το υφασμά μας,γιατί αγαπώ, αγαπώ, αγαπώ το κίτρινό του.
Παραδόξως, δεν το έχω ξαναδοκιμάσει, οπότε μαζί ξεκινάμε να μάθουμε αυτή την τόσο ενδιαφέρουσα τεχνική. Διάβασα πως η βαφή με τον κουρκουμά είναι η πιο εύκολη σε σχέση με άλλα υλικά και είναι ιδανική για αυτούς που δεν το έχουν ξαναδοκιμάσει.

Έχε υπόψιν σου ότι η απόδοση του χρώματος λειτουργεί καλύτερα με υφάσματα ζωικής ή φυτικής προέλευσης, όπως το μετάξι, το λινό, το βαμβάκι ή το μαλλί ή σύμμικτα αυτών. ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι οτι πρόκειται για βαφή που δεν είναι απαραίτητο να βραστεί. Το κρύο νερό θα λειτουργήσει καλά με τον κουρκουμά, σε αντίθεση με την πλειονότητα άλλων φυτικών βαφών που χρειάζονται βρασμό για να αποδώσουν σωστά τις χρωματικές τους ουσίες.
Βέβαια, με το βρασμό θα πετύχεις πιο βαθειές αποχρώσεις. Κάνε τα πειράματά σου!Fun,fun,fun! Όπως όλα στη ζωή, μαθαίνουμε και βρίσκουμε αυτό που μας ταιριάζει, μέσα απο δοκιμές και λάθη. Βοηθάει και η εμπειρία στην πορεία.

  • Σου προτείνω να διαβάσεις την κουβεντούλα που είχε το crafty με την σούπερ δημιουργική Όλια Γκλούσενκο, δημιουργό υφασμάτων με την τεχνική της οικοτυπίας. Αξίζει, θα γεμίσουν τα μάτια σου με ομορφιές.

Τι είναι ο κουρκουμάς; Ας γνωρίσουμε πρώτα αυτό το ωφέλιμο μπαχαρικό που μας έρχεται απο την Ασία.

via unsplash

Εδώ δεν θα ασχοληθούμε λεπτομερώς με τον κουρκουμά, αλλά καλό είναι να έχουμε και κάποιες πληροφορίες για αυτό. Εγώ προσωπικά δεν ήξερα όλες αυτές του τις ιδιότητες και μου έκανε τρομερή εντύπωση πόσες χρήσεις μπορεί να έχει στη ζωή μας.
Ο κουρκουμάς είναι η σκόνη που παράγεται από την ρίζα του φυτού κουρκουμά ή κιτρινόριζα ή κουρκούμη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ινδία. Μοιάζει αρκετά με το τζίντζερ.
Τα προιόντα από κουρκουμά μπορεί να έχουν αντιμυκητιακές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αποτελεί επίσης βασικό συστατικό σε ινδικές και ασιατικές συνταγές αφού είναι και βασικό συστατικό για την παρασκευή του κάρι. Χρησιμοποιείται για τη θεραπεία πεπτικών, ηπατικών προβλημάτων, δερματικών παθήσεων εδώ και 4.500 χρόνια. Βέβαια δεν είναι πανάκεια και πρέπει να ακολουθείται πάντα το παν μέτρον άριστον.

Πάμε να δημιουργήσουμε;

Αυτό που μου αρέσει σε όλη αυτή τη διαδικασία εκτός του ότι είναι φυτική βαφή είναι και οικονομική, σε κάνει επιπλέον να σκεφτείς δημιουργικά και δίνεις και μια δεύτερη ευκαιρία σε υφάσματα ή ρούχα παλιά που ίσως να έχεις βαρεθεί ή να θες να τους αλλάξεις ύφος.

Τι συνέβει με μένα τώρα, γιατί πρέπει να λέμε και τα απρόοπτα, όχι απλά να τα παρουσιάζουμε όλα τέλεια. Είχα παραγγείλει ένα απλό λευκό τραπεζομάντηλο που νόμιζα οτι ήταν βαμβακερό, αλλά τελικά μόνο βαμβακερό δεν ήταν. Συνθετικό φουλ. Ούτε καν σύμμικτο. Ενιγουει δεν είχα κάτι άλλο ως δεύτερη επιλογή, όπότε προχώρησα να κάνω το πείραμα με το συνθετικό και με την απορία, θα πετύχει , δεν θα πετύχει; Τελικά πέτυχε, απλά φαντάζομαι στο βαμβακερό θα ήταν πιο εντονη η απόχρωση.
Επίσης δεν το άφησα και πάρα πολλές ώρες.
Δεν το ήθελα να είναι μονόχρωμο, το θελα πιο παιχνιδιάρικο να έχει και λευκά σημεία. Χωρίς να κάνω ιδιαίτερα πιασίματα, (απλά τετραγωνο δίπλωμα ,που μετά με το ανακάτεμα μέσα στην κατσαρόλα, ξετυλίχτηκε κιόλας) το αποτέλεσμα μου άρεσε.

Τι θα χρειαστούμε:

  • 100% βαμβακερό ή μεταξωτό ύφασμα, μπλούζα,ριχτάρι,πετσέτα, κτλ
  • νερό να καλύπτει το ύφασμα, εμένα πήρε περίπου στα 3 – 4 λίτρα
  • αλάτι (2 μεγάλες κουταλιές)
  • κουρκουμάς ( γύρω στο ενα με δυο φλιντζάνια, δεν μέτρησα ακριβώς σε γραμμάρια, όσο πιο πολύ τόσο πιο έντονο σε συνδυασμό και με τον χρόνο αναμονής, διάβασα και συνταγή με διπλάσια ποσότητα)
  • λευκό ξύδι (δεν είχα, έβαλα μηλόξυδο, πα μαλ)

Πως θα το φτιάξουμε:

Προσοχή στο χώρο σας γιατί μπορεί να λερώσετε. Αν θες βάλε και γάντια. Βάζω στην κατσαρόλα το νερό.
Βρέχω το ύφασμα και το στύβω.
Βάζω την κατσαρόλα με το νερό να βράσει σε μέτρια φωτιά.


Ρίχνω το αλάτι , το ξύδι και τον κουρκουμά και ανακατεύω πολύ καλά να διαλυθούν τα υλικά καλά.
όλα αυτά γίνονται για να μπορέσει η βαφή να απορροφηθεί καλύτερα.
Αφήνω να βράσουν σε μέτρια φωτιά για κανα δεκάλεπτο και προσθέτω το ύφασμα προσεκτικά.


Τώρα , είτε το τυλίγω σε τετράγωνα και στερεώνεις με λάστιχα σαν δωράκι ή κάνεις κόμπο ή πιάνεις με μανταλάκια ή κομπάκια με λαστιχάκια ή τελοσπάντων ο,τι σου έρθει σαν ιδέα.
Εγώ το δίπλωσα σε τετράγωνο χαλαρά χωρίς λαστιχάκια.
Άφήνεις τη βαφή να βράσει για λίγο ακόμα και μετά αποσύρεις απο την εστία και αφήνεις εκεί το ύφασμα στην κατσαρόλα μέχρι τουλάχιστον να κρυώσει η βαφή.


Όσο περισσότερο το αφήσεις τόσο πιο έντονο θα είναι το αποτέλεσμα. Εγώ το άφησα για 1 ώρα περίπου.
Επίσης σε αυτό το σημείο μπορείς να πετύχεις το όμπρε στυλ και να βγάζεις περίπου 10 εκ. υφάσματος κάθε μισή με 1 ώρα.


Όταν είσαι ικανοποιημένη με την απόχρωση, βγάλτο απο την κατσαρόλα και ξεπλυνέ το καλά σε κρύο νερο. Αφησέ το να στεγνώσει.

Με τα πλυσίματα, η βαφή θα ξεθωριάσει, δεν θα έχει για πάντα το ζωντανό κίτρινο των πρώτων ημερών.
Ανάλογα με την σύνθεση του υφάσματος, την ποσότητα του κουρκουμά και την ώρα που το ύφασμα θα μείνει μέσα στην κατσαρόλα, η απόδοση του χρώματος θα είναι διαφορετική.
Με τον ίδιο τρόπο μπορείς να βάψεις και μαλλί πλεξίματος!

(θα το δοκιμάσω και στο βαμβακερό και θα γράψω εδώ σύγκριση με το συνθετικό.Πάντως απο ότι φαίνεται έπιασε στο συνθετικό ύφασμά, μένει να δούμε αν και πόσο θα κρατήσει!)

Μα δεν είναι πανέμορφο;Στείλε μου φώτο στο instagram @hellocraftydetails με τη δική σου δημιουργία, πολύ θα χαρώ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καλώς ήρθατε στο


Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα, craftonews, προτάσεις, εκπληξούλες, διαγωνισμοί, χαμόγελα και θετική διάθεση!
 
close-link