Crafty Details

Εβδομαδιαιο Πλανο Καθαριοτητας Του Σπιτιου + Δωρεαν Εκτυπωσιμο

Μάθε πως θα οργανώσεις σωστά τις δουλειές του σπιτιού με το εβδομαδιαίο πλάνο καθαριότητας και κέρδισε πολύτιμο χρόνο. Bonus το εκτυπώσιμο που θα σε βοηθήσει!

Ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα καθαριότητας του σπιτιού θα σε βοηθήσει να μοιράσεις τις δουλειές του σπιτιού μέσα στην εβδομάδα. (το λινκ για να κάνεις download το δωρεάν εκτυπώσιμο αρχείο pdf θα το βρεις στο τέλος του post)

Κάθε σπιτικό έχει τις δικές του ανάγκες, που διαμορφώνονται βεβαίως και από τους ανθρώπους που ζουν σε αυτό. Για αυτό σου προτείνω ένα γενικό πλάνο που εσύ θα προσαρμόσεις ανάλογα με το πρόγραμμα σου και τις απαιτήσεις του σπιτιού σου.

Έτσι θα τηρείται ένα πρόγραμμα σωστής υγιεινής και θα προσφέρεις σε σένα και στην οικογένεια σου ένα όμορφο περιβάλλον που είναι έτοιμο να ανακατευτεί πάλι γιατί, πως να το κάνουμε; Οι αναμνήσεις έτσι δημιουργούνται, ζώντας μέσα στο σπίτι.

Και ας μην γελιόμαστε, μον αμι. Το άψογα τακτοποιημένο σπίτι, που μοιάζει πάντα σαν να βγήκε από διαφήμιση τηλεόρασης με την οικογένεια να κάθεται ανέμελα και να μοιράζει χαμόγελα και φιλιά με μπακραουντ ήχους ανέμελης μελωδίας και τη μανούλα κεφάτη, ξεκούραστη με τη μούρη φράπα, βαμμένη και στην τρίχα, αφού κιόλας έχει μαγειρέψει φαγητό και γλυκάκι γυρνώντας από τη δουλειά της ή από το Βερόπουλο, είναι σενάριο επιστημονικής φαντασίας ή ψυχολογικό θρίλερ, ανάλογα πως το βλέπεις, ντίαρ. Ειδικά αν έχεις παιδι/παιδιά, σίγουρα θα κουνάς συγκαταβατικά το κεφάλι σου. Μονο το δικό μου σπίτι μοιάζει σαν βομβαρδισμένο ακόμα κι αν έχω τακτοποιήσει/καθαρίσει λίγο πριν;

Αλλά ακόμα και να ισχύει κάτι τέτοιο, θα συμβαίνει είτε γιατί είναι η Μόνικα από τα Φιλαράκια, ή έχει κοπέλα ή κάποια άλλη βοήθεια στις δουλειές, ή γιατί κινδυνεύει η ψυχική της υγεία αν δεν είναι όλα τα πράγματα τέλεια τακτοποιημένα και δεν πρέπει να υπάρχει ψίχουλο που-θε-να. Ή είναι ρομπότ.

Μπορεί, λοιπόν, να μπει μια τάξη αν οργανωθείς σωστά, κάτι που τουλάχιστον θα σε βοηθήσει να κατανείμεις τις δουλειές μέσα στη βδομάδα για να μην μαζεύονται όλες το Σαββατοκύριακο, αρκεί να ξεχωρίσεις τι πρέπει να κάνεις καθημερινά και τι ανά μήνα και πάει λέγοντας. Κάποιες δουλειές είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνονται κάθε μέρα, νεσπά;

Έτσι, βάζεις προτεραιότητες και αποφασίζεις τι είναι πιο σημαντικό να καθαρίσεις πρώτα. Ειδικά αν εργάζεσαι αυτό είναι καθοριστικής σημασίας.

Μια ρουτίνα με τις δουλειές του σπιτιού σε βοηθάει να κάνεις πιο εύκολη τη ζωή σου και να μη χάνεις χρόνο να αναρωτιέσαι τι πρέπει να γίνει, τι έχει λερωθεί και τι όχι. Τα λέω σε σένα για να τα ακούω κι εγώ, μην νομίζεις, φίλη. Στο έχω ξαναπεί. Δεν σου γράφω αυτά τα post ως ειδήμων της οργάνωσης και της καθαριότητας. Γράφω αυτά που δοκιμάζω κι εγώ ή που έχω διαβάσει και μου φαίνονται ότι θα σου είναι χρήσιμα κι εσένα. Από εκεί και πέρα τα προσαρμόζεις όπως νομίζεις.

Αυτό το πλάνο μου αρέσει γιατί είναι ακριβώς αυτό: ένα γενικό πλάνο, μια ρουτίνα και όχι ένα χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθώ πιστά. Έχω διαπιστώσει, ότι τουλάχιστον σε μένα δεν πιάνουν τα χρονοδιαγράμματα. Περισσότερο με αγχώνουν παρά με βοηθούν. Με αυτό τον τρόπο έχω δει καλύτερα αποτελέσματα.

Που και πάλι, σου επαναλαμβάνω, δεν θα σκάσω αν δεν προλάβω να κάνω κάτι. Το μεταφέρω για απρέ. Και μεταξύ μας πιο πολύ με αποσυντονίζει να γίνεται της μουρλής από πράγματα εδώ και εκεί, η ακαταστασία δηλαδή, παρά να μην έχω προλάβει να κάνω τα τζάμια.

Ας είμαστε και λίγο ρεαλιστές, ναι μον αμί; Μάθε να διαλέγεις τις μάχες σου και τις προτεραιότητές σου γιατί σε καμιά μας δεν ταιριάζει η λευκή μπλουζίτσα με τα πολυυυυύ μακριά μανικάκια!

Μην αγχωθείς αν δεις τη λίστα, μαζεμένα είναι λίγο τρομακτικό το θέαμα! Επίσης μην θεωρήσεις ότι πρέπει οπωσδήποτε να τικάρεις κάθε κουτάκι στη λίστα. Απλά όρισε το χρόνο που μπορείς να διαθέσεις και κάνε αυτό που μπορείς. Το μυστικό είναι να βρεις ένα απλό τρόπο που να είναι λειτουργικός  και αποδοτικός σύμφωνα πάντα με τις ανάγκες σου αν μένεις μόνη ή τις ανάγκες της οικογένειας σου.

Σκέψου ποιες δουλειές επίσης μπορείς να αναθέσεις σε άλλα μέλη της οικογένειας και ποιες θα κάνετε μαζί.  Όλοι πρέπει να συνεισφέρουν όπως μπορούν. Αν έχεις παιδιά, είναι σημαντικό να διδαχτούν ότι πρέπει να συνεισφέρουν και αυτά με δουλειές που αρμόζουν στην ηλικία τους.

Αν πάλι ζεις μόνη σου, αυτό σημαίνει ότι έχεις και λιγότερες υποχρεώσεις και όγκο εργασίας, πάντα μιλώντας σε σχέση με τις δουλειές του σπιτιού.

Δυστυχώς, φίλη, δεν υπάρχει τρόπος να εξαφανιστούν οι δουλειές του σπιτιού και να γίνονται με το μαγικό ραβδάκι, μακάρι να γινόταν αυτό δηλαδή και αν τυχόν πέσει στα χέρια σου στείλτο μου και εμένα πλιζ!

Για αυτό οπλίσου με swiffer  αποφασιστικότητα και μην αφήσεις τη σκόνη να σε νικήσει!

Οι παρακάτω γενικές συμβουλές για τις δουλειές του σπιτιού θα σου φανούν χρήσιμες για το πως να προσαρμόσεις το πρόγραμμά σου. Δεν αναφέρω τα κλασσικά και αυτονόητα όπως μαγείρεμα, προετοιμασία γευμάτων και ψώνια κτλ γιατί αυτό το ποστ αφορά μόνο την οργάνωση σχετικά με την καθαριότητα του σπιτιού, όμως βέβαια τα συνυπολογίζεις για την σωστή κατανομή του χρόνου σου.

Είναι προτιμότερο να ορίσεις μια μέρα για κάθε δουλειά. Αν κάποιες δουλειές θέλουν πάνω από 1 φορά την εβδομάδα, κανε μια ισορροπημένη κατανομή σύμφωνα με το πρόγραμμα σου. Κάποιες μέρες αναγκαστικά πρέπει να συνδυάζουν 2 και 3 δουλειές για να υπάρχει σωστή διαχείριση του χρόνου σου. Όπως προείπα, κάθε σπίτι είναι διαφορετικό. Άλλα είναι μεγαλύτερα, άλλα μικρότερα, με τις δικές τους ανάγκες και απαιτήσεις το καθένα. Και κυρίως οι άνθρωποι που ζουν σε αυτό το σπίτι έχουν διαφορετικές συνήθειες. Επίσης άλλα σπίτια έχουν παιδιά ενώ άλλα πάλι, όχι. Μπορεί να είσαι παντρεμένη ή να συζείς, ίσως όμως  να μένεις μόνη σου. Οπότε εσύ ξέρεις καλύτερα τις ανάγκες σου.

Τέλος, μια ημέρα της εβδομάδας είναι η μέρα που αφιερώνεις στην καθαριότητα με τις μηνιαίες δουλειές. Η μέρα με τον πιο βαθύ καθαρισμό. Έτσι, με την ίδια λογική με το εβδομαδιαίο πρόγραμμα, δεν θα μαζεύονται όοοολες οι βαρβάτες δουλειές του μήνα σε ένα σαββατοκύριακο. Μπορείς να την βάλεις όποια μέρα σε βολεύει.

Έχω φτιάξει 2 εκτυπώσιμα για να σε βοηθήσουν. Το ένα είναι κενό για να το διαμορφώσεις όπως σε βολεύει. Το δεύτερο είναι μια ήδη διαμορφωμένη  λίστα που σου προτείνω, αν έχεις κολλήσει και θες χέλπ για να ξεκινήσεις.

Αλλά ας δούμε και εδώ τη λίστα με τις δουλειές.

ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ

 • Πλύσιμο + τακτοποίηση πιάτων στα ντουλάπια
 • Καθάρισμα πάγκων κουζίνας, τραπεζιού, νεροχύτη και εστίες κουζίνας
 • Γρήγορο σκούπισμα πατώματος κουζίνας από ψίχουλα κτλ
 • Πέταγμα σκουπίδια (+ από μπάνιο)
 • Γενική τακτοποιηση/συμμαζεμα, ειδικά στο χώρο που περνάτε τον χρόνο σας περισσότερο
 • Στρώσιμο ριχτάρια/μαξιλάρια καναπέ
 • Στρώσιμο κρεβατιών
 • Σωστός αερισμός του σπιτιού

ΚΑΘΕ ΕΒΔΟΜΑΔΑ

 • 1  φορά την εβδομάδα ηλεκτρική σκούπα
 • 3 – 4 φορές/εβδομάδα ( ίσως και περισσότερες ανάλογα) πλυντήριο ρούχων – άπλωμα- μάζεμα
 • 1 φορά/εβδομάδα γενικό ξεσκόνισμα
 • 1 φορά/εβδομάδα σφουγγάρισμα + επιπλέον αν χρειαστεί στο μπάνιο / κουζίνα
 • 1 – 2 φορές/εβδομάδα σιδέρωμα
 • 1- 2 φορές/εβδομάδα καθαριότητα μπάνιου και ήπια καθημερινή συντήρηση
 • 1 φορά/εβδομάδα τζάμια/καθρέφτες
 • 1 φορά/εβδομάδα συντήρηση βεράντες (παντζούρια με βρεγμένο ειδικό πανάκι) ανάλογα και τον καιρό, ε;
 • 1 φορά/εβδομάδα αλλαγή σεντόνια + πετσέτες μπάνιου
 • 1 – 2 φορές/εβδομάδα τίναγμα χαλάκια κουζίνας/μπάνιου/άλλα μικρότερα χαλάκια σπιτιού/χαλάκι εξώπορτας
 • Αρχειοθέτηση και πέταγμα χαρτούρας, λογαριασμών, σημειώσεων, αλληλογραφία, γραφείο/studio αν υπάρχει.
 • 1 φορά/εβδομάδα επιφάνειες με βρεγμένο πανί (και ήπιο καθαριστικό αν χρειαστεί) πχ τα ντουλάπια εξωτερικά, πόρτα ψυγείου, μικροσυσκευές
 • 1 φορά/εβδομάδα γενικός καθαρισμός φούρνου (όχι βαθύ καθαρισμό)
 • 1 -2 φορές/εβδομάδα αερίζουμε κουβέρτες, ριχτάρια ( αν ο καιρός το επιτρέπει!)
 • Ξεκαθάρισμα ψυγείου
 • Βγάλε τα άλατα από το βραστήρα

ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ

 • Καθάρισμα φούρνου /Ψυγείου/ Φούρνου Μικροκυμάτων
 • Καθάρισμα επιφάνειες, ντουλάπια
 • Απολύμανση κάδου σκουπιδιών
 • Καθάρισμα διακόπτες, χερούλια, πόρτες, παντζούρια, εξώπορτα
 • Τοίχοι αν είναι λερωμένοι σε σημεία, ειδικά στην κουζίνα ή παιδικό δωμάτιο
 • Τίναγμα μαξιλάρες καναπέ και σκούπισμα με ηλεκτρική το σκελετό του
 • Ξεσκόνισμα φωτιστικά/γλόμποι
 • Ξεσκόνισμα κρυφών σημείων. Κάτω από κρεβάτια, πίσω από συσκευές, σοβατεπιά, πίσω και κάτω από έπιπλα,  κάτω από καλοριφέρ, γωνίες ψηλά και χαμηλά, πίσω από πόρτες, ότι δεν κάνεις κάθε εβδομάδα.
 • Καθαρισμός Παντζούρια με λάστιχο και καθαριστικό ( ίσως το χειμώνα όχι κάθε μήνα, πιο συχνά άνοιξη – καλοκαίρι)
 • Καθάρισε αν έχεις στόρια ή ανεμιστήρες οροφής

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ

 • Πλύνε κουρτίνες και άλλαξε τις αν έχεις άλλες για καλοκαίρι και άλλες για χειμώνα
 • Καθαρισμός χαλιών
 • Καθαρισμός τζακιού
 • Έλεγχος και καθαρισμός όπου χρειάζεται σε καλοριφέρ και κλιματιστικά
 • Τακτοποίηση ντουλάπες και συρτάρια

Click. Download. Print. Enjoy!

7 thoughts on “Εβδομαδιαιο Πλανο Καθαριοτητας Του Σπιτιου + Δωρεαν Εκτυπωσιμο

 1. Μου αρέσει ο ανάλαφρος τρόπος που αντιμετωπίζεις μια τόσο ψυχοφθόρα ρουτίνα! Είναι πολύτιμη βοήθεια όχι μόνο για τις νέες νοικοκυρές/ μανούλες αλλά και για μας τις παλιότερες που κακά τα ψέματα έχουμε σκυλοβαρεθεί αυτό το “δούλα και κυρά” που δεν βγάζει πουθενά παρά μόνο να γυρνάμε γύρω γύρω από την ουρά μας..

  1. Δάφνη καλησπέρα και σε ευχαριστώ που μου επισήμανες ότι δεν υπάρχει το λινκ. Περίεργη η εξαφάνισή του!Ισως κάποιο τεχνικό λαθάκι προέκυψε, τι να πω!Όπως και να ‘χει, το ξαναπρόσθεσα και μπορείς να το κατεβάσεις!Πες μου αν όλα είναι όκ!

   1. Γιατί το παραπάνω άρθρο/πρόταση/πλάνο αναφέρεται μόνο σε θηλυκό πρόσωπο;;οι άντρες είναι διακοσμητικοι σε ένα σπίτι;μεχρι και τα παιδιά προτείνετε να βοηθούν, οι άντρες όχι(εάν υπάρχουν άλλα μέλη…)!!κανονικά θα πρέπει να αναφέρει την επιμέρους κατανομή των εργασιών του σπιτιού. Πως θα μάθουν οι άνδρες να συμμετέχουν στα αυτονόητα όταν τα άρθρα/προτάσεις φωτογραφιζουν τις γυναίκες υπεύθυνες για όλα. Επιπλέον μπορεί να μένουν και αυτοί μόνοι και να χρειάζονται τις αντίστοιχες συμβουλές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καλώς ήρθατε στο


Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα, craftonews, προτάσεις, εκπληξούλες, διαγωνισμοί, χαμόγελα και θετική διάθεση!
 
close-link