Crafty Details

Πως να  Διακοσμήσεις τον Τοίχο σου με Κορνίζες + Δωρεάν Πόστερ

Για το μήνα Μάιο οι Creative Bloggers , που όπως ξέρεις φίλη με χαρά συμμετέχει και το Crafty, έχουμε σαν θέμα τις… κορνίζες! 

Mην ξεχάσεις να μπεις και στα blog των άλλων 11 Creative Bloggers για να πάρεις ιδέες και να δεις πως μπορείς να φτιάξεις κι εσύ αυτό που παρουσιάζουν τα κορίτσια στα  blog τους! Στο τέλος του post υπάρχει λίστα με links για τα blogs! 

Εγώ αποφάσισα να γράψω για να σε ενημερώσω σχετικά με τη δημιουργία μιας σύνθεσης  στον τοίχο απο κορνίζες και όχι μόνο, τα πολύ trendy Gallery Walls. 

Είμαι σίγουρη οτι  έχεις δεί δεκάδες gallery walls στο Pinterest ή στο Instagram! Κοιτάς μετά όμως τον άδειο τοίχο στο σπίτι σου και αναρωτιέσαι πως θα καταφέρεις να ακολουθήσεις κι εσυ αυτό το trend που πολύ σου αρέσει ή απλά, θέλεις να προσωποποιήσεις τον χώρο σου, να τον κάνεις να ξεχωρίσει, να κρεμάσεις τα αγαπημένα σου αναμνηστικά/φώτος/πόστερς/ κάποια συλλογή που ίσως θες να παρουσιάσεις κτλ
Απο τη μια λες λοιπόν, σο γουάτ ,τοίχος είναι, πόσο δύσκολο να ναι πια; Θα πάρω το σφυρί και τα προκάκια μου και ξεκινώ. Και απο την άλλη όμως, δεν θες να τον κάνεις και τρυπητήρι.

Υπάρχει ο φόβος να τα κάνεις ολίγον τι μαντάρα και έτσι δεν το έχεις ακόμα τολμήσει. Και δεν έχεις αποφασίσει ακόμα και τι posters ή art prints  ή άλλα διακοσμητικά στοιχεία να βάλεις. Τι μεγέθη να διαλέξεις, πως θα συνδυάσεις τα σχήματα για να βγεί ένα όμορφο αποτέλεσμα; Πως αποφασίζω για τη σωστή διάταξη;

 • Παρακάτω θα βρεις οδηγους διάταξης gallery wall που έφτιαξε το crafty για να εμπνευστείς καθώς και χρησιμο εκτυπώσιμο για να σχεδιάσεις τη δική σου διάταξη!
 • Bonus δωράκι γιατί, στο crafty είσαι μον αμι, δωρεάν εκτυπώσιμα poster prints για να ξεκινήσεις!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα απο την αρχή, φίλη μου.

Κανείς δεν είπε οτι το να φτιάξεις σωστά τον τοίχο σου, θα είναι εύκολη υπόθεση.Όλα αυτά τα gallery walls που κυριαρχούν στο Pinterest/Instagram και αλλού, είναι στην πραγματικότητα πιο δύσκολο να τα πετύχεις ιν ρίαλ λαιφ. Στη σωστή ισορροπία χρώματος, επιλογή σε  art prints, posters, πίνακες κτλ στοιχεία.
Δεν θα είναι ούτε δύσκολη υπόθεση όμως. Οχι, δεν είμαι η Πυθία, απλά προσπαθώ να σου πώ πως απαιτείται μια οργάνωση, σωστά υπολογισμένο μέτρημα και τοποθέτηση, να καθορίσεις το budget σου, να αποφασίσεις πιο μέρος του τοίχου θα κάνεις το gallery wall και βέβαια τι στυλ θα σου άρεσε να έχεις. Εκτός αν έχεις ήδη συγκεντρωμένα art prints ή αφού έχεις τα crafty details exclusive printables δεν σε νοιάζει τίποτα. Θα αλλάζεις πόστερ κάθε μήνα!
Δες τι στυλ σου αρέσει λοιπόν: μοντέρνο, mix+match, boho, πιο κλασσικό, minimal, και η λίστα συνεχίζεται… Μήπως θες να φτιάξεις gallery wall για το bebe δωμάτιο; Πάντως το μόνο σίγουρο είναι οτι θα αρχίζεις να βλέπεις τις κορνίζες, τα πόστερς και τα art prints+decorative items με άλλο μάτι!

Και θέλει και το χρόνο του είπαμε, δεν είναι πατ κιουτ δουλίτσα. Σίγουρα βέβαια να υπολογίσεις και κάποια άστοχα τρυπηματάκια, εντάξει; Οχι τύπου σουρωτήρι όμως, αι προμις! Εδώ θα βρεις και χρήσιμους οδηγούς διάταξης για να βοηθηθείς και βέβαια δωρεάν posters για να ξεκινήσεις!

Μετά απο σχετική δική μου έρευνα στο ίντερνετ , γιατί ως γνωστόν διακοσμήτρια δεν είμαι, μου αρέσει όμως τρελά, βρήκα και σου παραθέτω κάποιες πληροφορίες που είναι εξαιρετικά χρήσιμες:

6 ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΑ ΛΑΘΗ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙΣ ( + 3 χρυσοί κανόνες μέτρησης)

#1 Μην χρησιμοποιείς πανομοιότυπες  ή πολύ ταιριαστές κορνίζες

Μην σκέφτεσαι πολύ στο να είναι ολόίδιες όλες οι κορνίζες. Αν και υπάρχει αυτό το μινιμαλ στυλ. Αν είναι του γούστου σου, πάω πάσο. Για να δώσεις στη σύνθεση του τοίχου σου μια πιο συλλεκτική/εκλεκτική εμφάνιση προσπάθησε να διαλέγεις κορνίζες  με διαφορετικά φινιρίσματα και στυλ, διαφορετικά πάχη και βέβαια διαφορετικά υλικά. Προσθέσε ένα ταίριασμα υλικών όπως μέταλλο με ξύλο και διαφορετικά χρώματα. Δεν λέω να είναι mix+match ή boho στυλ. Προσέξε μόνο να ταιρίαξεις όμορφα τους συνδυασμούς σου και να κρατήσεις το στυλ τους απλό.

#2 Μην διαλέγεις όλες τις κορνίζες στο ίδιο μέγεθος και σχήμα

Ακόλουθώντας την ίδια φιλοσοφία με το απο πάνω στοιχείο, έρχεται και η δεύτερη πληροφορία/διακοσμητική συμβουλή, που μας λέει να επιλέγουμε κορνίζες σε διαφορετικά μεγέθη και σχήματα.
Ναι μεν η συμμετρία είναι σημαντική όταν συνθέτουμε μια ισσορροπημένη κι όχι αναρχικά/ατακτοποίητα στημένη σύνθεση στον τοίχο, όμως αυτό δεν σημαίνει οτι θα πάμε να αγοράσουμε ενα στυλ κορνίζας επι 6 φορές!
Εκτος αν αποζητάς τέτοια ισορροπία στο χώρο σου. Πάντως, υπάρχουν πολλοί τρόποι να παίξεις με την ισορροπία και τη συμμετρία ακόμα και αν έχεις στα χέρια σου διαφορετικά μεγέθη, όπως π.χ. να ταιριάξεις 2 καθέτως τοποθετημένες  Α4 κορνίζες και απο κάτω μια οριζοντίως  τοποθετημένη Α3.
Επίσης μπορείς μα παίξεις με τα εσωτερικά πασπαρτού/mats απο τις κορνίζες. Ακομα και μια Α4 κορνίζα φαίνεται εντελώς διαφορετικά με ή χωρίς πασπαρτού, όπως αντιλαμβάνεσαι.

#3 Μην παρουσιάζεις στη σύνθεσή σου μόνο ένα στυλ ή είδος τέχνης.

Προσπάθησε να εναρμονήσεις μια σειρά απο διαφορετικά καλλιτεχνικά στυλ/mediums και γενικά ιδέες. Μην διστάσεις να συνδυάσεις μια ασπρόμαυρη φωτογραφία με ένα πολύχρωμο quote poster. Μην αισθανεσαι πιεσμένη ή περιορισμένη όταν ακούς τη λέξη τέχνη. Δεν είναι απαραίτητο να επιλέξεις μόνο γνωστές αντιγραφές γνωστών καλλιτεχνών ή μόνο ελαιογραφίες.
Δες το σαν ένα μεγάλο mood board, αν με ρωτας! Μπορείς να κρεμάσεις και διακοσμητικά αντικείμενα, καπέλα, φυτά, στεφάνια, καθρέφτη, ένα ενδιαφέρον ρολόι, μια μάσκα, ένα πιάτο, ένα vintage αντικείμενο ή ενα αντικείμενο που έχεις κληρονομήσει χρόνια τώρα! Αυτά μπορείς και να τα ενσωματώσεις μέσα στην όλη σύνθεση στερεώνοντας στενα ραφάκια κι έτσι τα ακουμπάς εύκολα εκεί! Στα ραφάκια, επίσης μπορείς να ακουμπήσεις κορνίζες. Συνδύασε υφες, τεχνοτροπίες και επιπλέον διαστάσεις.

#4 Ανισες αποστάσεις και υψομετρικές διαφορές ανάμεσα στις κορνίζες.

Όταν κρεμάμε τις κορνίζες  και τους πίνακές μας πολύ πολύ κοντά, σχεδόν κολλητά, δημιουργείται μια αίσθηση πολύ μπουκωμένη, άτακτη και πιεσμένη. Επίσης δεν επιθυμούμε ούτε το αντίθετο αποτέλεσμα, δηλαδή να τα κρεμάσουμε με μεγάααααλες αποστάσεις μεταξύ τους. Δημιουργείται αμηχανία στο μάτι και δεν είναι αισθητικά όμορφο.
Ασε που χάνουν επαφή μεταξύ τους και οι κορνίζες και πλέον μιλάμε για δευτερο gallery wall, ιφ γιου νοου γουατ αι μιν!
Για να πετύχουμε μια καλαίσθητη ισορροπία , ένας χρυσός κανόνας είναι να απέχουν γύρω στα 7 με 8 εκατοστά μεταξύ τους. Το περισσότερο που μπορούν να απέχουν είναι 15 εκ.
Και να υπάρχει και μια λογική συνέπεια. Μην κρεμάς ορισμένες κορνίζες με απόσταση 8 εκατοστών και την επόμενη 3 εκατοστα, τη μεθεπομενη 12 εκ και τις απο κάτω 18 εκ. Δεν θέλουμε ακαταστασία στο χώρο, θέλουμε το μάτι να ξεκουράζεται και να υπάρχει αρμονία.
Ένα ακόμα διακοσμητικό tip μας προτείνει και είναι απόλυτα λογικό αν θες συμμετρία, να μπερδεύεις γλυκά τα μεγέθη απο τα κάδρα. Δεν γίνεται να έχεις τα μεγάλα κομμάτια απο τη μια μεριά και τα μικρότερα απο την άλλη!
Και ποτέ μην ξεχνάς να ακολουθείς το γενικότερο σχήμα του τοίχου που θα φιλοξενήσεις το gallery wall σου.

#5 Λάθος ή καθόλου προγραμματισμός.

Εεεεε μον αμι, που πας με το καρφί και το σφυρί, καλέ! Πουτ δε σφυρι νταουν, σου λέω. Πρέπει πρώτα να οργανωθείς, λέμε.
Ανεξάρτητα του τοίχου και του χώρου που αποφάσισες να δημιουργήσεις το gallery wall, πρέπει να υπολογίσεις απο την αρχή ποιο θα ειναι το focal point, το κέντρο της σύνθεσης στο τοίχο και να επεκτείνεις τη διάταξή σου μετά. Ο χρυσός κανόνας νάμπερ 2, λέει πως πρέπει να βρίσκεται στο μέσο ύψος των ανθρώπινων ματιών όταν είμαστε όρθιοι: Γκαλερίστες και διακοσμητές τραβούν τις κοτσίδες τους και μας τονίζουν οτι το σωστό ύψος κρέμασης στο focal point σου πρέπει να είναι απο 1.45μ – 1,55 ( κέντρο πίνακα απο το δάπεδο – σε ένα τυπικο υψος ταβανιού περ,2,80 μ). Εντάξει, αν είστε όλοι πανύψηλοι ή έχετε πανύψηλα ταβάνια ανεβάστε το λέβελ!
Ο χρυσος κανόνας ναμπερ 3 λέει πως αν κρεμάς κορνίζα ή πίνακα πάνω απο καναπέ ή μπουφέ, βεβαιώσου οτι αφήνεις μεταξύ τους απόσταση απο 15 –  30 εκ. Ανάλογα και το ύψος τους θα το ρυθμίσεις. Επίπλέον το μήκος της σύνθεσης δεν πρέπει να ξεπερνα τα 2/3 του επίπλου.

photo credit: www.blesserhouse.com

Και  τώρα σου έχω sosακι. Προσοχή διοτί θα εξεταστείς. LOL! Έχω την προσοχή σου πλιζ; Λοιποοον. Πριν καν αρχίσεις να ψάχνεις για το σφυρί και τα παρελκόμενά του, φτιάχνεις τη καφεδούμπα σου, κοιτάς τις προτάσεις σύνθεσης που σου προτείνω, εκτυπώνεις το ειδικό χαρτί που σου χω για αυτή τη δουλίτσα, πέρνεις κι ένα μολυβάκι και κάνεις τη δική σου σύνθεση ανάλογως πάντα του τοίχου και του χώρου σου. Σκιτσάρεις δηλαδή στα προχειρα τη σύνθεση σου, ξέροντας απο πριν τι θες να κρεμάσεις, ποια τα πόστερ σου και οι κορνιζες τους (διαστάσεις). Μπορείς να βρεις και online  προγράμματα διακόσμησης ή αν έχεις photoshop κάνε παιχνίδι εκεί.
Κοίτα, δεν είναι απαραίτητο να έχεις όλες τις κορνίζες κτλ απο πριν, τουλάχιστον όμως συγκέντρωσε κάποια βασικά κομμάτια για να μπορέσεις να ξεκινήσεις, αλλιώς περίμενε λίγο και σιγά σιγά θα προσθέτεις.
Αν θες να το πας ακόμα παραπέρα, προς χάριν ακρίβειας αποτελέσματος, οι ειδικοί προτείνουν να αντιγράψεις σε χασαπόχαρτο ή κραφτ ρολό χαρτί τον εξωτερικο περιγραμμα των κορνιζων που θα χρησιμοποιήσεις στη σύνθεση του τοίχου σου.
Κόβεις γύρω γύρω, να ναι το χαρτί ίδιο η κορνίζα ή το αντικείμενο και αρχίζεις να το στερεώνεις με την ειδική ταινία για τοίχους στον τοίχο σου.
Ενα ακόμα παρόμοιο tip, είναι να σχηματίσεις ψεύτικες κορνιζες (ίδια διάσταση με τις πραγματικές) κανοντας το περίγραμμα τους με την ειδική κολλητική ταινία τοίχου!
Άσε για μερικές μέρες αυτή την βοηθητική διάταξη και δες αν σου αρέσει ή αν θες να κάνεις άλλες διατάξεις. Ετσι, αντι να καρφώνεις λάθος τρύπες κάνοντας το γνωστό σε όλους σουρωτηρέ λουκ, τώρα πολύ απλά μεταφέρεις χαρτιά ή κολλητικες ταινίες. όταν αισθανθείς σιγουριά για τη διάταξη που θες, για τη διάταξη αυτή που ιτ γουος μεντ το μπι, τότε και μόνο τότε αρχίζεις καρφώνεις. Μετά αφαιρείς βοηθητικά χαρτιά και ταινίες και είσαι κομπλέ.
Άλλος τρόπος είναι να τοποθετήσεις κάτω στο πάτωμα τις κορνίζες σου και να κάνεις εκέι την σύνθεση της gallery art! Αυτό προυποθέτει να έχεις συγκεντρώσει τις κορνίζες σου και να έχεις μεγάλο χώρο στο πάτωμα για απλώσεις άνετα τις κορνίζες χωρίς να χρειαστεί να είσαι μάστερ στη γιόγκα.

Ένα ακόμα μυστικό που κάνουν οι pro για να οριοθετήσουν μια σύνθεση στον τοίχο απο ανεξαρτήτως μεγέθους κάδρα, είναι να έχουν το κάτω άκρο όλων των κάδρων σε μια νοητή ίσια γραμμή.
Αυτός ο τρόπος θα βολέψει για συνθέσεις που προορίζεις πάνω απο το κεφαλάρι του κρεβατιού, τον καναπέ, μπουφέ ή ράφι.

photo credit momtastic

#6 Αν θες να πετύχεις σωστή ομοιομορφία δεν διαλέγεις χρωματική παλέττα

Και αυτό είναι λάθος. Επέλεξε ένα συνδυασμό χρωμάτων, τα βασικά σου και τα συμπληρωματικά τους για να μπορείς να παίζεις με αυτά. Με λεπτομέρειες,   με συνδυασμούς, με παιχνιδίσματα. Αυτή σου τη χρωματική παλέττα, αν θες είναι φρόνιμο να την συναντά το μάτι και σε αντικείμενα/αξεσουαρ/διακοσμητικά στοιχεία μέσα στο σπίτι. Αυτό θα της δώσει ιδιαίτερη έμφαση. Αυτό δεν σημαίνει οτι μένεις σε ένα χρώμα απο την παλέττα σου, παίζεις και με αποχρώσεις του.

Το gallery wall είναι μια σύνθεση που αν θες και αναλογα τον τοίχο σου , μπορεί να εξαπλωθεί σιγά σιγά. Δεν είναι ανάγκη να επενδύσεις με τη μια σε κορνίζες, πόστερ και διακοσμητικά

ΟΔΗΓΟΙ ΔΙΑΤΑΞΗΣ για gallery wall

Σου έφτιαξα κάποιους οδηγούς διάταξης για να σε βοηθήσω να εμπνευστείς και να πάρεις ιδέες πως θα σχεδιάσεις εσύ τη δική σου διάταξη.
Για το λόγο αυτό σου έφτιαξα επίσης και printable για να το εκτυπώσεις όσες φορές θες και να ξεκινήσεις να σκιτσάρεις το δικό σου gallery wall!

(Κάνε κλικ στην εικόνα για να τη μεγενθύνεις.)

Πάτα την παρακατω εικόνα να ανοίξει το εκτυπώσιμο και αποθηκευσέ το στον υπολογιστή σου. Εκτύπωσε το όσες φορές θες μπρος πίσω για να μη χαλάς και τσάμπα χαρτιά και ξεκίνα να σχεδιάζεις το δικό σου gallery wall!

Και επειδη φίλη μου, βρισκεσαι στο crafty δεν θα σε αφήσω με άδειες κορνίζες! Δες  εδώ και  εδώ ( παιδική) για άμεση εκτύπωση και βέβαια θα βρεις και άλλα σχέδια στα exclusive crafty club εκτυπώσιμα εδώ.

Ασε που έφτιαξα καινούργιο σετ με art prints και για την έμπνευση του φταίει η μουρλόγατά μας η Μερόπη, που ήταν συνεχώς στα πόδια μου όσο δημιουργούσα αυτό το άρθρο! Και να καταγγείλω οτι συνεχώς μας κλέβει τα μολύβια, στυλό, γόμες και ξύστρες και όχι μόνο! 
Δες εδώ το preview και θα το βρεις στα crafty club εκτυπώσιμα! Σου αρέσουν;

Ένα απο αυτά μπορείς άμεσα να το κατεβάσεις τώρα κάνοντας κλικ πάνω στο link και να το αποθηκευσεις στον υπολογιστή σου.

Μου αρέσουν πολύ τα gallery walls και βρίσκω πολλούς θετικούς λόγους για να διακοσμήσει κανείς κάποιο τοίχο του σπιτιού του. Απαξ και αγοραστούν ή συγκεντρωθούν οι κορνιζες και τα επιπρόσθετα διακοσμητικά στοιχεία, μετά είναι εύκολο και ανέξοδο να αλλάζεις στυλ στα πόστερ σου. Αλλάζεις πόστερ και βάζεις καινούργιο! Το βαρέθηκες μον αμί; Σο γουάτ; Το crafty είναΙ ΕΔΩ για σένα!

Tέλεια τα δωράκια απο το crafty? Καλή αρχή με το gallery wall σου!

Αναρτήσεις Creative Bloggers

ΧΡΙΣΤΙΝΑ απο Art Decoration & Crafting

ΛΑΜΠΡΙΝΗ απο Lambrouka

ΚΑΤΕΡΙΝΑ + ΛΕΝΑ απο Violet Mimosa

ΕΛΠΙΔΑ απο Two Boys & Hope

ΚΙΚΗ απο Creative Moments

ΡΕΝΑ απο Δια χειρός Ρένας Χριστοδούλου

ΕΛΕΑΝΑ απο My Home My Memories

ΚΙΚΙΤΣΑ απο DIY My Day

ΣΩΤΗΡΙΑ απο My Little World

ΝΙΚΗ απο Ονειροποιειο

ΕΛΕΝΗ απο Καρυδότσουφλο

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑ απο Crafty Details


Αν σου αρέσουν τα posts του Crafty Details φίλη μου, κάνε share, σπρέντ δε λοβ και ακολούθησε με  στα social για να μην χάνεις όλες τις ενημερώσεις και τα νέα δωρεάν printables που μοιράζομαι μαζί σου!
Και αν θέλεις να λαμβάνεις στο inbox σου την craftoενημέρωση + να αποκτήσεις πρόσβαση στα exclusive printables, σε περιμένω στην παρέα του Crafty Club!
Mην ξεχνάς, ότι  μπορείς να γίνεις λαμπρό craftoαστέρι και να μοιραστείς το δικό σου άρθρο.

Και όπως πάντα θα χαρώ να δω τι φτιάχνεις με τα εκτυπώσιμα που σου σχεδιάζω

@hellocraftydetails
#craftyprintables
#hellocraftydetails

Facebook Instagram | Pinterest

14 thoughts on “Πως να  Διακοσμήσεις τον Τοίχο σου με Κορνίζες + Δωρεάν Πόστερ

 1. Όπως κάθε τι που βάζεις και αυτό μοναδικό. Μέσα στο καλοκαίρι θα κάνω ανακαίνιση και θα με βολέψει πάρα πολύ. ;όσο για τα εκτυπώσιμα , τι να πω , μου φτιάχνουν την διάθεση! τα τυπώνω και τα χαζεύω. Τα πόστερ cat meow τα τύπωσα και τα χάρισα στην ανιψιά μου για το φοιτητικό της δωμάτιο. Μόλις τα βάλει στον τοίχο θα σας στείλω φωτογραφίες! Καλή συνέχεια σε όλους ! Φιλιά πολλά και πάλι ευχαριστώ !

 2. Κορίτσι μυ όμορφο!Τι αναρτησάρα ήταν αυτή???Χορταστική με τόσες χρήσιμες συμβουλές και οδηγίες!!!
  Μπράβο και πάλι μπράβο και ευχαριστούμε πολύ!!!

 3. Ανάρτηση- θησαυρός! Πολύ λιμπίζομαι αυτούς αυτους τους υπέροχους τοίχους, αλλά πάντα διστάζω να τολμήσω…
  Τα εντυπώσιμά σου πάντα μοναδικά!!!

  1. Νικη μου εμπρος λοιπον να ξορκισουμε τους διακοσμητικους μας φοβους!Ευχαριστω για εκτυπωσιμα, τα προοριζω συντομα για το δικο μου gallery wall!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καλώς ήρθατε στο


Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα, craftonews, προτάσεις, εκπληξούλες, διαγωνισμοί, χαμόγελα και θετική διάθεση!
 
close-link