Crafty Details

Κουβεντουλα με… την Ιωαννα Λαμπρου απο το My Soap Tree

Το Crafty Details ως γνωστόν αγαπά τις χειροποίητες δημιουργίες. Και αγαπά και τους ανθρώπους που με μεράκι και φροντίδα αφήνουν σε αυτό που κάνουν ένα κομμάτι της ψυχής τους. Οι δημιουργίες τους φέρουν πολλές φορές στοιχεία από την προσωπικότητά τους και αντανακλούν την αγάπη του δημιουργού τους.

Σήμερα φίλη μου, μέσα από αυτή τη κουβεντούλα μας, θα γνωρίσεις  την Ιωάννα Λάμπρου από το My Soap Tree. Η Ιωάννα τα τελευταία χρόνια κατασκευάζει με φροντίδα φυσικά χειροποίητα σαπούνια ελαιολάδου ψυχρής μεθόδου χρησιμοποιώντας αγνό ελαιόλαδο δικής της παραγωγής, σαπούνια γλυκερίνης σε διάφορα σχέδια αλλά και κηραλοιφές, άλατα σώματος, μπάλες οξυγόνου για αφρόλουτρο ή για ποδόλουτρο και lip balms.

Δέχτηκε με χαρά να απαντήσει τις ερωτήσεις μου και να μας δείξει και τις μοναδικές δημιουργίες της:

   Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου!

Λέγομαι Ιωάννα Λάμπρου και ζω στην Αθήνα. Είμαι παντρεμένη και έχω μία κόρη 12 ετών. Έχω ασχοληθεί με πολλές και  διαφορετικές χειροτεχνίες. Από βιτρώ και ψηφιδωτό μέχρι χαλκογραφία και διακοσμητικές μάσκες.
Από scrapbooking μέχρι κάρτες και βιβλία ευχών.
Αφού γέννησα την κόρη μου άρχισα να προβληματίζομαι με τα χημικά που υπάρχουν στα προϊόντα καθαρισμού και έτσι αποφάσισα να φτιάξω τα δικά μου καθαριστικά σαπούνια με ελαιόλαδο δικής μας παραγωγής.
Παρακολούθησα το σεμινάριο σαπωνοποιίας στο Ι.Γ.Ε. και έτσι ξεκίνησαν όλα. Στην αρχή μόνο σαπούνια ελαιολάδου μετά σαπούνια γλυκερίνης, αργότερα κηραλοιφές, άλατα μπάνιου, bath bombs, lip balms και ο κατάλογος δεν έχει τελειώσει ακόμα!
Νιώθω πολύ τυχερή που καταφέρνω και βρίσκω χρόνο να  ασχοληθώ μ΄όλα αυτά γιατί είναι κάτι που πραγματικά μου αρέσει, με ηρεμεί, μ΄ευχαριστεί και με γεμίζει ενέργεια!

♥  Τι σημαίνει δημιουργία για σένα; Πως ξεκίνησες να δημιουργείς;

Θυμάμαι με πολύ αγάπη τη γιαγιά μου τα καλοκαίρια να ξεκουράζεται πλέκοντας βελονάκι και τη μαμά μου να ράβει μαξιλάρια για να στολίσει το σπίτι μας  ή τις κουρτίνες .
Ποτέ δεν φόρεσα αγοραστό κασκόλ ή πουλόβερ! Ήταν όλα χειροποίητα! Δεν θυμάμαι ποτέ αυτές τις δύο αγαπημένες γυναίκες της ζωής μου να κάθονται με τα χέρια σταυρωμένα… πάντα κάτι έφτιαχναν!
Έτσι,  ήταν εντελώς αυτονόητο και φυσικό για μένα να φτιάχνω πράγματα με τα χέρια μου.
Τα χειροποίητα είναι μια πολύ φυσική διαδικασία για μένα αφού έμαθα να πλέκω βελονάκι στα 10 και στα 12 έμαθα βελόνες. Αν και δεν τελειοποίησα τίποτα από τα δύο έμαθα να αγαπάω τη δημιουργία και να μην φοβάμαι να πειραματιστώ!

  Υπάρχει κάτι που σε χαρακτηρίζει; Κάποια συγκεκριμένη τεχνική, υλικό, ύφος ή κάτι άλλο; Ποιο θεωρείς το κυρίαρχο στοιχείο στις δημιουργίες σου;

Το σαπούνι ελαιολάδου είναι πραγματική δημιουργία! Είναι σχεδόν μαγεία! Ανακατεύεις λάδια και σόδα και μπροστά στα μάτια σου τα υλικά μεταμορφώνονται! Γίνονται σαπούνι! Γι αυτό και τα σαπούνια ελαιολάδου ψυχρής μεθόδου είναι η αγαπημένη μου τεχνική! Αυτό είναι το πραγματικό χειροποίητο!
Τα σαπούνια γλυκερίνης έχουν άλλες δυνατότητες και τεχνικές. Είναι παιχνιδιάρικα και αρωματικά, σε διάφορα χρώματα και σχήματα!
Τα lip balms και οι κηραλοιφές είναι ότι πιο φυσικό μπορούμε να βάλουμε στα χείλη μας και στο σώμα μας, τα άλατα μπάνιου τόσο πολυτελή και αρωματικά, οι bath bombs τόσο παιχνιδιάρες!
Όλα ξεχωριστά και αγαπημένα!

  Από που αντλείς την έμπνευσή σου; Πως ξεκινάς ένα project; Ποιο είναι το δημιουργικό ταξίδι από την αρχική ιδέα μέχρι την τελική δημιουργία;

Έχω τόσα πράγματα που θέλω να φτιάξω, τόσες ιδέες  μέσα στο μυαλό μου και τόσα υλικά ήδη αγορασμένα που αρκετές φορές δεν ξέρω τι να πρωτοφτιάξω.
Κάθε βότανο με τις ιδιότητες του, ένα πολύτιμο και σπάνιο λάδι, ένα καινούριο άρωμα ή ακόμα και μια συγκεκριμένη επιθυμία από κάποιον αποτελεί έμπνευση για μένα.
Αν πρόκειται για σαπούνι ελαιολάδου πρώτα το σκέφτομαι για μερικές μέρες στο μυαλό μου. Σκέφτομαι τι λάδια θα βάλω, αν θα βάλω άργιλους , αν θα βάλω μετάξι, ποιο άρωμα θα χρησιμοποιήσω, αν θα βάλω νερό ή στη θέση του βάλω κάποιο γάλα καρύδας ή κατσίκας ή γαϊδούρας,  αν θα είναι για το πρόσωπο ή το σώμα και ο κατάλογος των ερωτήσεων συνεχίζεται και συνεχίζεται…
Αφού καταλήξω στη συνταγή μου, όλα τα υλικά γράφονται στο χαρτί και υπολογίζονται με ακρίβεια. Συγκεντρώνω τα σκεύη μου στο εργαστήριο και μεταμορφώνομαι σε τρελό επιστήμονα!
Λάδια, σόδες, σκόνες , βότανα, αρώματα και χρώματα ανακατεύονται σε κατάλληλες θερμοκρασίες μέχρι να αρχίσουν να αλλάζουν μορφή και από υγρό, το μείγμα να αρχίσει να πήζει…
Τότε είναι η στιγμή που το χυτεύουμε στο καλούπι μας όπου και το αφήνουμε για 24 ώρες. Αυτές οι ώρες  είναι οι πιο βασανιστικές για όλους τους σαπωνοποιούς! Άραγε θα είναι εντάξει το σαπούνι μου; Τα χρώματα του θα είναι όπως τα ήθελα; Το άρωμα θα έχει την ένταση που ήλπιζα; Θα είναι αρκετά σκληρό; Ο άργιλος ανακατεύτηκε άραγε καλά ή θα έχει σβολιάσει;
Όταν έρθει η μαγική ώρα του ξεκαλουπώματος το σαπούνι κόβεται σε μπάρες και στη συνέχεια το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 2 μήνες πριν το χρησιμοποιήσουμε. Τις επόμενες μέρες πάμε και το κοιτάζουμε ξανά και ξανά, το μυρίζουμε ,το ξαναμυρίζουμε, το κουνάμε λίγο πιο κει και λίγο πιο εδώ και γενικά ψάχνουμε αφορμές να είμαστε κοντά του!!
Και όλα αυτά είναι αλήθεια!!!! Στη συνέχεια αρχίζουμε να σκεφτόμαστε την επόμενη συνταγή και η μαγεία συνεχίζεται!

 Στην εποχή της οικονομικής πίεσης, πιστεύεις ότι ο κόσμος επιλέγει να αγοράσει τις χειροποίητες δημιουργίες και εκτιμά την αξία τους; Περνάει κρίση και το χειροποίητο δώρο;

Η κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα. Όχι μόνο τις αγοραστικές μας συνήθειες, αλλά και την ψυχολογία μας σε κάποιο βαθμό.
Παρόλα αυτά  όμως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που εκτιμούν το χειροποίητο γιατί αναγνωρίζουν την αγάπη και την μοναδικότητα που κουβαλάει κάθε δημιουργία. Αυτοί οι άνθρωποι ψάχνουν, βρίσκουν και αγοράζουν χειροποίητα προιόντα.

  Ποιοι είναι οι στόχοι σου, τα επόμενα σχέδια σου ή projects σου;

Ο στόχος είναι να βρω χρόνο να φτιάξω αυτά που έχω σκεφτεί αλλά κυρίως να περνάω καλά με τους ανθρώπους που αγαπώ!

  Ξεχωρίζεις κάποια συγκεκριμένη αγαπημένη σου δημιουργία ;

Μου είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαλέξω αγαπημένη δημιουργία… θα πω όμως τις βόμβες οξυγόνου bath bombs που διαλύονται μαγικά στο μπάνιο απελευθερώνοντας αρώματα και έλαια που κάνουν την επιδερμίδα μας μετά το μπάνιο βελούδινη και απαλή.

 Τι θα συμβούλευες κάποια φίλη που θέλει να ασχοληθεί με τις χειροποίητες δημιουργίες;

Αν κάποιος έχει το μικρόβιο του χειροποίητου και του αρέσει να φτιάχνει πραγματάκια πρέπει οπωσδήποτε να το τολμήσει! Δεν ξέρω αν θα κάνει καλό στην τσέπη του, αλλά ξέρω σίγουρα ότι θα κάνει καλό στην ψυχή του!

♥  Κάνε μια ερώτηση (όποια θες) στον εαυτό σου! 

Τι είναι χειρότερο ; να αποτύχω ή να μην προσπαθήσω;
Σίγουρα το χειρότερο είναι να μην προσπαθήσω. Μόνο προσπαθώντας μπορούμε να πετύχουμε κάποια στιγμή… μπορεί και όχι … αλλά τουλάχιστον προσπαθήσαμε. Είναι και αυτό μια ικανοποίηση.

 Που μπορεί κάποιος να θαυμάσει τις δημιουργίες σου ή/και να επικοινωνήσει μαζί σου;

Τα σαπουνάκια μου και ότι άλλο φτιάχνω μπορείτε να τα δείτε στη σελίδα μου στο facebook που λέγεται my soap tree.

Ιωάννα σε ευχαριστώ πολύ που δέχτηκες με χαρά να κάνουμε αυτή την κουβεντούλα!

Το χειροποίητο έχει μέσα του ένα κομμάτι από την καρδιά και την ψυχή του δημιουργού του γιατί φτιάχτηκε με μεράκι και αγάπη. Αγοράζοντας χειροποίητες δημιουργίες ξέρεις ότι αυτό που θα επιλέξεις είναι ξεχωριστό και μοναδικό.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καλώς ήρθατε στο


Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα, craftonews, προτάσεις, εκπληξούλες, διαγωνισμοί, χαμόγελα και θετική διάθεση!
 
close-link