Crafty Details

Καινουργια στο Scrapbooking? 10 Συμβουλες που θα σε Βοηθησουν να Ξεκινησεις

Γοητεύτηκες κι εσύ από το scrapbooking αλλά δεν ξέρεις απο που να ξεκινήσεις;

Η αλήθεια είναι, φίλη μου, οτι πολύ εύκολα κάποιος που ξεκινάει τώρα, μπορεί να μπερδευτεί με τα δεκάδες προιόντα που κυκλοφορούν.

Τι να πρωτοαγοράσω; Πως να ξεκινήσω; Τι είναι αυτό και τι εκείνο;Μπερδεύεσαι με τις τεχνικές που διαβάζεις και βλέπεις και πριν καλά καλά ξεκινήσεις σκέφτεσαι ότι παραμπερδεύεται το πράγμα και δεν μπορείς να ανταπεξέλθεις σε όλο αυτό τον όγκο πληροφοριών και προϊόντων; Ή προβληματίζεσαι ότι δεν θα μπορείς να αγοράζεις όλα αυτά τα πανέμορφα μεν, αλλά και κοστοβόρα υλικά;

Κακά τα ψέμματα, κάποια απο αυτά τα layouts που θαυμάζεις, κοστίζουν όντως για να δημιουργηθούν. Αλλά υπάρχουν και τόσα άλλα πανέμορφα σχέδια που δημιουργήθηκαν με έξυπνο και δημιουργικό τρόπο. Τα πάντα ξεκινούν απο το πόσα μπορείς να ξοδέψεις. Αυτό δεν χρειάζεται να στο πω εγώ, το αντιλαμβάνεσαι και μόνη σου. Αυτό δεν σημαίνει οτι είναι απαραίτητα ένα χόμπι που κοστίζει. Αυτό πολύ απλά σημαίνει οτι μπορεί να κοστίσει όσο ορίσεις εσύ.

Σίγουρα θα σε διευκολύνουν πολλά απο τα προιόντα που θα δεις να κυκλοφορούν, όμως δεν είναι απαραίτητο να τα αγοράσεις όλα με τη μια και σίγουρα δεν είναι απαραίτητο να τα αγοράσεις όλα.

Tip #1 Κάνε την έρευνα σου και ψάξε και εναλλακτικούς τρόπους, μέχρι να αποκτήσεις αυτό που θες ή τελικά μπορεί και να ανακαλύψεις οτι μπορείς να συνθέσεις μια σελίδα και χωρίς αυτό. Αγόρασε κάποια υλικά που είναι βασικά για να ξεκινήσεις και ψάξε τα συρτάρια σου να βρεις υλικά που μπορείς να χρησιμοποιήσεις. Δεν μπορείς να φανταστείς τι θησαυρούς μπορεί να κρύβουν!

Ασε τη φαντασία σου ελεύθερη και μην μπερδευεσαι απο τους τεχνικούς όρους που θα διαβάσεις. Θα τα μάθεις όλα σιγά σιγά! Οπως με κάθε καινούργια δραστηριότητα, μαθαίνεις στην πορεία. Εκεί κρύβεται και η όλη μαγεία του ανακαλύπτω κάτι καινούργιο!

Και επίσης μαθαίνεις πολλά απο τα λάθη σου. Να σου πω ποσες φορές νόμιζα οτι κατέστρεψα ένα layout – σύνθεση και τελικά αυτό το λάθος με οδήγησε αλλού; Απειρες!

Tip #2: Μην χρησιμοποιείς παλιές ανεκτίμητες οικογενειακές φώτο που δεν θα μπορείς να επανεκτυπώσεις στις πρώτες σου δοκιμές! Και ειδικά για αυτές προτίμησε προιόντα που γραφουν acid-free για να μην σου κιτρινίσουν και χαλάσουν.

Tip #3 Μην ξεχνάς οτι η βασική εννοια του scrapbooking είναι απλή: με πρωταγωνιστή τη φωτογραφία, αποτυπώνω στο χαρτί τις αναμνήσεις και τις σκέψεις μου.

Μπορεις δηλαδη να κολλήσεις τη φωτογραφία σου στο χαρτί, να το διακοσμήσεις με ότι έχεις στη διάθεση σου τη δεδομένη στιγμή, που θα έχεις κόψει με το ψαλιδάκι σου, να δώσεις τη δική σου αισθητική άποψη, να γράψεις τις σκέψεις σου αν θες και, ναι έχεις κάνει scrapbooking!

Όλα τα extra δεν είναι μεν απαραίτητα, εμπλουτίζουν όμως τη δημιουργία σου. Οπως τα περισσότερα πράγματα στη ζωή είναι κυρίως θέμα οπτικής, μον αμι.

Tip #4 Μην σπαταλάς την ενέργεια σου, το χρόνο σου και τα χρήματά σου, προσπαθώντας να φτιάχνεις τη μια “τέλεια” σελίδα μετά την άλλη. Μην αισθανθείς οτι πρέπει να αγοράσεις ένα σωρό μπινελικάκια για να το πετύχεις αυτό. Εκτός αν έχεις περίσσια και απο τα 3 που ανέφερα πιο πάνω, για να τα διαθέσεις. Αυτά τα φοβερά και καταπληκτικά που βλέπεις και λαχταράς να φτιάξεις σκέψου οτι ίσως είναι δημιουργικό αποτελεσμα ανθρώπων με χρόνια εμπειρίας και εξάσκησης και που πολλοί έχουν πρόσβαση σε υλικά και εργαλεία μέσα απο διαφημιστικές συμφωνίες, σπόνσορες και άλλα τέτοια παρόμοια. Ή όντως, ξοδεύουν πολλά για το χόμπι κι αυτό φαίνεται.

Το βασικότερο όλων είναι να περνάς καλά, να σε ευχαριστούν οι σελίδες που φτιάχνεις και να μαθαίνεις συνεχώς καινούργιες τεχνικές που θα τις εφαρμόζεις στις δημιουργίες σου!

Το scrapbooking συνδυάζει τεχνικές απο πολλά άλλα crafts, όπως card making, art journaling, ζωγραφική, mixed media, hand lettering, ακόμα και ραπτική! Ή μπορεί να είναι digital ή και υβριδικό scrapbooking που συνδυάζει το παραδοσιακό με το digital scrapbooking. Βλέπεις λοιπόν οτι δεν υπάρχει σωστό και λάθος. Υπάρχει μόνο η αισθητική σου και η διαθεσή σου να μάθεις καινούργια πράγματα.

Tip #5 Προσπάθησε να πειραματιστείς με διάφορα στυλ όσο περισσοτερο μπορείς, για να καταλήξεις σε αυτό που σου ταιριάζει καλύτερα. Μπορεί να ανακαλύψεις οτι μια πιο μινιμαλ προσέγγιση σου ταιριάζει καλύτερα, ας πούμε. Επειτα προσαρμόζεις τις ανάγκες σου σε ανάλογα υλικά. Ξέρεις πόσα μπινελικάκια έχω αναμαζέψει, που δεν τα χρησιμοποίησα ποτέ; Και ούτε πρόκειται; Δώσε προσοχή σε αυτό, γιατί και χρήματα θα εξοικονομήσεις και χώρο στο σπίτι σου, μαϊ ντίαρ!

Tip #6 Απο τις πρώτες αγορές σου πρέπει να είναι ένα ντοσιέ με τις ειδικές πλαστικές σελίδες που θα βάζεις μέσα τις συνθέσεις σου ή ένα ειδικό άλμπουμ. Ή τουλάχιστον ένα πλαστικό κουτί στις σωστές διαστάσεις για να οργανώσεις απο την αρχή σωστά τις δημιουργίες σου. Ακόμα ψάχνω εκείνες τις συνθέσεις που έκανα με την κόρη μου στον πρώτο χορό του μπαλέτου της.

Tip #7 Δεν χρειάζεται να κάνεις όλες σου τις φώτο scrapbook κι ούτε χρειάζεται να είναι με χρονολογική σειρά. Μπορείς να διαλέξεις ένα θέμα ή ένα συγκεκριμένο γεγονός. Μπορείς να επιλέξεις επίσης να είναι ετήσιο και κάθε χρόνο να συγκεντρώνεις τα layouts με επιλεγμένες φωτος της συγκεκριμένης χρονιάς. Εχεις την επιλογή επίσης για το μέγεθος των άλμπουμ και των χαρτιών. Το σύνηθες μεγεθος είναι 12×12 (σε ιντσες – θα διαπιστώσεις γρήγορα οτι πολλές μετρήσεις είναι σε ιντσες καθως το scrapbooking είναι αμερικανόφερτο) αλλά και το Α4. Άλλα μεγέθη είναι 8×8, 6×6 που είναι κυρίως για mini albums.

Το scrapbooking δεν είναι απλά ένα άλμπουμ που συγκεντρώνεις τις φωτογραφίες σου. Η μεγάλη του διαφορά είναι οτι αφηγείται μια ιστορία. Εσύ επιλέγεις το θέμα της και την καταγραφή της με δημιουργικό τρόπο. Δίνεις στη στιγμή που αποτυπώθηκε η φώτο, τη σημασία που της αξίζει.

Tip #8 Απο τις πιο σημαντικές συμβουλές που έχω να σου δώσω είναι οτι αξίζει να αγοράζεις καλής ποιότητας βασικά υλικά. Αυτά θα σου δώσουν την αυτοπεποίθηση που χρειάζεσαι στη αρχή. Τι εννοώ; Αν χρησιμοποιήσεις φθηνά υλικά κάκιστης ποιότητας και εσύ θα δυσκολευτείς και θα απογοητευτείς με την εφαρμογή τους και το αποτέλεσμα θα είναι κακό. Αφιερώνεις χρόνο στη σύνθεσή σου, κρίμα είναι να τον σπαταλήσεις έτσι. Η απογοήτευση θα είναι διπλή και άλλωστε το φθηνό πολλές φορές καταλήγει πανάκριβο. Το ίδιο ισχύει και για τα βασικά σου εργαλεία. Και δεν εννοώ να αγοράσεις το πιο ακριβό.

Αυτό οδηγεί στην επόμενη συμβουλή μου,

Tip #9 Κάνε έρευνα αγοράς. Αν κάποιο συγκεκριμένο προιόν σε ενδιαφέρει, αφιέρωσε λίγο απο το χρόνο σου και σύγκρινε τιμές, διάβασε reviews και κριτικές απο posts, forum και σκραποομάδες. Οι καλύτερες πληροφορίες δίνονται απο όσους έχουν χρησιμοποιήσει το προιόν και όχι πάντα απο τις εταιρίες που θέλουν να πουλήσουν.

Tip #10 Πριν ξεκινήσεις καν, συγκέντρωσε τις φώτος που θες. Θυμήσου οτι less is more, δεν είναι απαραίτητο να στριμώξεις πολλές σε μια σελίδα και απο αυτές διάλεξε αυτές που είναι καλύτερα τραβηγμένες. Επέλεξε αν το άλμπουμ σου θα ειναι θεματικό ή κάτι άλλο. Διάλεξε μέγεθος. Αν σε αγχώνει το πως θα γεμίσεις μια 12×12 σελίδα, επέλεξε Α4 μέγεθος, που επιπλέον πιάνει και λιγότερο χώρο στη βιβλιοθήκη σου ή φτιάξε mini album. Ξεκίνα με μικρά βήματα για να μην αποσυντονιστείς και μπερδευτείς.

Με oλα αυτα λοιπον στο μυαλo, εν συντομια, σου προτεινω να ξεκινησεις με:

  • Ένα αξιόπιστο paper trimmer – χαρτοκόπτη και ένα καλό ψαλίδι που θα το χρησιμοποιείς μόνο για τα χαρτιά σου. Αν μπορείς αγόρασε κι ένα μικρότερο για ευκολότερο χειρισμό σε λεπτομέρειες.
  • Μονόχρωμα χαρτιά-cardstock και  pattern papers – χαρτιά με σχέδια. Πωλούνται μεμονωμένα ή σε θεματικά μπλοκ. Αν μπερδεύεσαι να συνδυάσεις χρώματα και μοτίβα, αγόρασε τα μπλόκ.
  • Acid-free κόλλα και glue dots ή ταινία διπλής όψεως.
  • Αλμπουμ και προστατευτικά σελίδας. Αν δεν μπορείς τώρα να αγοράσεις το άλμπουμ, αγόρασε ένα πλαστικό κουτί με τη σωστή διάσταση, αν δεν έχεις ήδη.
  • Εχε page layouts σαν οδηγό. Μπορείς να δεις εδώ για αρχή. Δες πως έχει στηθεί το σχέδιο και προσάρμοσε τις δικές σου φώτος και διακοσμητικά υλικά.
Image via Page Maps
  • Κάποια έλάχιστα διακοσμητικά που θα ομορφύνουν τη σελίδα σου. Οι τιμες ποικίλουν και τα σχέδια, διάλεξε αυτά που σου ταιριάζουν. Επίσης πωλούνται kits με όλα τα απαραίτητα για να στηθεί μια σελίδα ή ένα άλμπουμ.
  • Στιλό και κάποια μαρκαδοράκια

Μπορώ να σου προτείνω χίλια δυό άλλα πραγμάτάκια, δεν θα το κάνω όμως τώρα, γιατί ξεκινώντας και έτσι μπορείς να δημιουργήσεις με το ελάχιστο κόστος τις συνθέσεις σου.

Καλές δημιουργίες!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καλώς ήρθατε στο


Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα, craftonews, προτάσεις, εκπληξούλες, διαγωνισμοί, χαμόγελα και θετική διάθεση!
 
close-link