Crafty Details

Γνωρίστε την Όλια και τις Νεραιδοχρωματισμένες της Δημιουργίες

Μήπως έχεις αναρωτηθεί πως είναι να φοράς τη φύση πάνω σου; 

Θα σου εξηγήσω αμέσως! Το Crafty σήμερα έχει τη μεγάλη χαρά να κάνει κουβεντούλα με την Όλια Γκλούσενκο, δημιουργό υφασμάτων με την τεχνική της οικοτυπίας. Σου κέντρισε καθόλου το ενδιαφέρον αυτή η τεχνική; Είναι μαγεία, σου λέω!
Ουσιαστικά, χρησιμοποιεί λουλούδια, φλοιούς, σπόρους, ρίζες, φυτά, κλαδιά και καρπούς που μαζεύει απο τη φύση και γενικά οργανικά υλικά, ως τρόπους βαφής μαζί με άλλα βοηθητικά και ενισχυτικά συστατικά, για να αποτυπωθούν τελικά πάνω σε ύφασμα και κυρίως μεταξωτό, αλλά όχι μόνο αυτό.

Η διαδικασία δεν είναι απλή, θέλει συνεχώς να πειραματίζεσαι και να μαθαίνεις, θέλει να αγαπάς αυτό που κάνεις  και η Όλια το κάνει με τόσο ευλάβεια και υπομονή. Φαίνεται άλλωστε αυτό στο αιθέριο αποτέλεσμα που πετυχαίνει.
Κάνει την προετοιμασία της μαζεύοντας  και συνδυάζοντας τις ύλες αυτές που θα χρειαστεί για αυτό που έχει αρχικά στο μυαλό της να αποδώσει σαν σχέδιο και χρωματικό συνδυασμό, συνεχίζει τις αλχημείες της και μετά περιμένει με υπομονή … Η μαγεία της φύσης, τι συνδυασμούς θα αποφέρει, τι εκπλήξεις της κρύβει;

Η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Γιατί αυτά τα πράγματα δεν θέλουν βιάση και άντε να τελειώνουμε αυτοματισμούς.
Με την τεχνική αυτή της οικοτυπίας, δεν παίρνει μόνο το χρώμα απο τα πρωτογενή υλικά της αλλά και το αποτύπωμα της επιφάνειας του υλικού. Σαν μια αιθέρια αποτύπωση που θα μείνει για πάντα.
Σαν μια μικρή παραμυθένια ιστοριούλα απο μια βόλτα στο δάσος.

Η Όλια μένει τώρα στην πανέμορφη παραθαλάσσια Κριθαριά, λίγα χιλιόμετρα από το Βόλο, όπου έχει και το καλλιτεχνικό της εργαστήρι και δημιουργεί όλα αυτά τα κομψοτεχνήματα. Ελα να την γνωρίσεις κι εσύ μέσα από την κουβεντούλα μας και να μάθεις για την τέχνη της, να θαυμάσεις τις δημιουργίες της και να μάθεις που μπορείς να την βρεις και να επικοινωνήσεις μαζί της.
Και να δεις και στις φωτογραφίες γιατί αξίζει η αναμονή για την πραγματοποίηση μιας τέτοιας καλλιτεχνικής δημιουργίας.

♥ Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου! Με ποιες 3 λέξεις θα τον περιέγραφες;

Με λένε Όλια Γκλούσενκο και είμαι από το Βορόνεζ της Ρωσίας. Ζω κατά κύριο λόγο στην Ελλάδα από το 2005. Μένω σε ένα σπίτι κοντά στη θάλασσα με δώδεκα σκυλιά και άλλα ζώα. Με ενδιαφέρει να ανακαλύπτω καινούργια πράγματα, αγαπώ τη φύση, έχω όρεξη για πειράματα.

Τι σημαίνει δημιουργία για σένα; Πως ξεκίνησες να δημιουργείς; Αντιμετώπισες δυσκολίες;

Όπως έλεγε και ο Paul Klee, «ο καλλιτέχνης παράγει τέχνη όπως μια μηλιά παράγει μήλα». Είναι κάτι αναπόφευκτο, δηλαδή. Ξεκίνησε κάπως σαν παιχνίδι, στην πορεία συστηματικοποιήθηκε.
Βασική δυσκολία και πρόκληση ήταν ότι γι αυτό που άρχισα να κάνω δεν υπήρχαν πληροφορίες, είναι νέα τεχνική, έπρεπε να βρω μόνη μου τους τρόπους, τα υλικά κλπ. Αυτό όμως ήταν και το ενδιαφέρον.

♥ Υπάρχει κάτι που σε χαρακτηρίζει; Κάποια συγκεκριμένη τεχνική, υλικό, ύφος ή κάτι άλλο; Ποιο θεωρείς το κυρίαρχο στοιχείο στις δημιουργίες σου;

Η τεχνική που μεταχειρίζομαι κυρίως είναι η οικοτυπία, η οποία αξιοποιεί παραδοσιακά φυτά βαφής με παλαιούς και νέους τρόπους, όπως και φυτά που δεν είναι ευρέως γνωστά ως πηγές χρωμάτων.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος οικοτυπίας είναι η αποτύπωση φύλλων (και φυτών γενικότερα) σε ύφασμα, που επιτυγχάνεται με σφιχτό δέσιμο και βράσιμο. Επίσης, πολλές φορές αξιοποιεί την αλληλεπίδραση των φύλλων των φυτών με προϋπάρχουσες βαφές σε υφάσματα, σε συνδυασμό και με ορυκτά.
Δουλεύω αποκλειστικά με φυσικά υλικά, φυτικής κυρίως προέλευσης. Αντίστοιχα είναι και τα υφάσματα, αν και τελευταία έχω επικεντρωθεί στο ζωικό μετάξι.
Κυρίαρχο στοιχείο σε αυτά που φτιάχνω είναι το ενδιαφέρον μου για τη φύση, τα φυτικά σχέδια και μοτίβα κλπ.

  ♥ Από που αντλείς την έμπνευσή σου; Πως ξεκινάς ένα project; Ποιο είναι το δημιουργικό ταξίδι από την αρχική ιδέα μέχρι την τελική δημιουργία;

Αντλώ έμπνευση από τη φύση, που είναι πάντα διαφορετική και ανεπανάληπτη. Τα φύλλα είναι πάντα διαφορετικά μεταξύ τους και η θάλασσα δεν είναι ποτέ η ίδια. Έτσι είναι και τα αποτελέσματα της οικοτυπίας, αλλά στην πραγματικότητα έτσι είναι και η τέχνη στο σύνολο της.
Ποτέ δεν επαναλαμβάνεται ακριβώς, ακόμη κι αν μοιάζει. Έτσι, συχνά παίρνω ιδέες από την αφηρημένη ζωγραφική αλλά και από τη σύγχρονη μουσική. Πολλές φορές με καθοδηγεί το ίδιο το υλικό, έτσι πολλές φορές το αποτέλεσμα καθορίζεται στην πορεία και δεν είναι αποτέλεσμα συνειδητού αρχικού σχεδιασμού.

  ♥ Στην εποχή της οικονομικής πίεσης, πιστεύεις ότι ο κόσμος επιλέγει να αγοράσει τις χειροποίητες δημιουργίες και εκτιμά την αξία τους; Περνάει κρίση και το χειροποίητο δώρο;

Η κρίση είναι τοπικό φαινόμενο. Αφορά την Ελλάδα, και μάλιστα όχι ολόκληρη τη χώρα. Ευτυχώς το διαδίκτυο επιτρέπει την επαφή με όλα τα μέρη του κόσμου. Και πάντα υπάρχουν άνθρωποι που εκτιμούν το χειροποίητο και το ωραίο. Για τους υπόλοιπους, υπάρχει και η βιομηχανική παραγωγή.

Ποιοι είναι οι στόχοι σου, τα επόμενα σχέδια σου ή projects σου; Τα όνειρά σου;

Θα ήθελα να συνεργαστώ με κάποιον που να φτιάχνει ρούχα με τα υφάσματα μου, γιατί εγώ επικεντρώνομαι στην βαφή και εκτύπωση και όχι στο ράψιμο. Και βέβαια θα ήθελα να γνωριστώ από κοντά με ανθρώπους που δουλεύουν με παρόμοιες τεχνικές σε όλο τον κόσμο, στην Ινδία ας πούμε ή στην Ινδονησία.

♥ Ξεχωρίζεις κάποια συγκεκριμένη αγαπημένη σου δημιουργία;

Θα έλεγα ότι ήταν το πρώτο μπλουζάκι που έβαψα, μάλλον κατά τύχη, και έτσι μπήκα στη διαδικασία και συνέχισα. Ένα απλό βαμβακερό μπλουζάκι, βαμμένο με σκουριά και φύλλα αρμπαρόριζας.

♥ Τι θα συμβούλευες κάποια φίλη που θέλει να ασχοληθεί με τις χειροποίητες δημιουργίες;

Να κάνει ό,τι τραβά η ψυχή της και να αφήσει το ένστικτο της να την οδηγήσει, χωρίς να εγκλωβίζεται σε προβληματισμούς για την εμπορική επιτυχία ή για τη γνώμη των άλλων.

♥ Κάνε μια ερώτηση (όποια θες) στον εαυτό σου! Και απάντησέ την!

«Αξίζει να κάθεσαι ολόκληρες μέρες στο σπίτι, με βαμμένα χέρια και μαύρα νύχια, φτιάχνοντας οικοτυπίες;» Αξίζει, διότι έχει τόσο ενδιαφέρον που, αρχίζοντας, δεν μπορείς να σταματήσεις, ούτε καν για να βάλεις προστατευτικά γάντια. Κάθε φορά σε περιμένει κάποια έκπληξη!

♥ Αν η έμπνευσή σου ήταν το Crafty Details, τι project θα του έφτιαχνες;

Ένα χρωματολόγιο με φυτικές βαφές και φύλλα, ίσως; Γιατί μου φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον το σύνολο των χρωμάτων και των σχημάτων που μπορείς να βγάλεις, ακόμη κι από ένα δέντρο στην αυλή σου.

♥ Που μπορεί κάποιος να θαυμάσει τις δημιουργίες σου ή/και να επικοινωνήσει μαζί σου;

Μερικές φορές σε παζάρια και οικογιορτές, αλλά πιο σταθερά στο σπίτι μας στην Κριθαριά, κοντά στο Βόλο, και στις σελίδες μου στο Facebook και το Instagram (με το όνομα Fyllossia)

Photo Credit: ολες οι φωτογραφίες είναι ιδιοκτησία της Όλια Γκλούσενκο και απαγορεύεται η αναδημοσίευσή τους χωρίς την έγκριση της ίδιας.

Τα μεταξωτά και γενικά από κάθε οργανικό υλικό μαντήλια και εσάρπες και υπόλοιπα αξεσουάρ είναι τόσο όμορφο δώρο. Πόσο μάλλον όταν αποτυπώνονται με φυσικά πρωτογενή υλικά. Τότε φέρνουν και την ομορφιά της φύσης, μα και του τόπου όπου δημιουργήθηκαν. Κάθε στοιχείο, κάθε κομμάτι είναι μοναδικό, ξεχωριστό, γεμάτο απο παραμυθένια ιστορία,ομορφιά και αγάπη. Και γενικά φίλη μου, το χειροποίητο, όπως πολλές φορές λέμε εδώ στο crafty,έχει μέσα του ένα κομμάτι από την καρδιά και την ψυχή του δημιουργού του γιατί φτιάχτηκε με μεράκι και αγάπη. 


Αν σου αρέσουν τα posts του Crafty Details φίλη μου, κάνε share, σπρέντ δε λοβ και ακολούθησε με  στα social για να μην χάνεις όλες τις ενημερώσεις και τα νέα δωρεάν printables που μοιράζομαι μαζί σου!
Και αν θέλεις να λαμβάνεις στο inbox σου την craftoενημέρωση + να αποκτήσεις πρόσβαση στα exclusive printables, σε περιμένω στην παρέα του Crafty Club!
Μην ξεχνάς, ότι  μπορείς να γίνεις λαμπρό craftoαστέρι και να μοιραστείς το δικό σου άρθρο.

Και όπως πάντα θα χαρώ να δω τι φτιάχνεις με τα εκτυπώσιμα που σου σχεδιάζω

@hellocraftydetails
#craftyprintables
#hellocraftydetails

Facebook Instagram | Pinterest

2 thoughts on “Γνωρίστε την Όλια και τις Νεραιδοχρωματισμένες της Δημιουργίες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καλώς ήρθατε στο


Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα, craftonews, προτάσεις, εκπληξούλες, διαγωνισμοί, χαμόγελα και θετική διάθεση!
 
close-link