Crafty Details

Κουβεντουλα με… τη Φανη Γκουντρα και τις παραμυθοκεντημενες της δημιουργιες

Για αυτό αγαπώ πολύ αυτή εδώ την ενότητα του crafty, φίλη.

Γιατί μέσα από την κουβεντούλα μαθαίνω για τον άνθρωπο πίσω από τις δημιουργίες, πίσω από αυτό που κάνει.
Για τα όνειρά του, πως ξεκίνησε, τι τον εμπνέει σαν δημιουργό, το πάθος του για αυτό που κάνει και τι τον ωθεί να συνεχίζει.
Κι ενώ οι ερωτήσεις μου είναι σχεδόν πάντα ίδιες σε κάθε κουβεντούλα που κάνω, οι απαντήσεις είναι βέβαια διαφορετικές γιατί είναι διαφορετικά τα πρόσωπα και οι προσωπικότητες, τα βιώματα και οι εμπειρίες τους.
Όλες οι απαντήσεις όμως έχουν πάντα ένα κοινό σημείο. Την αγάπη για τη δημιουργία. Και το πάθος για αυτό που κάνουν.
Καύσιμο που, χωρίς αυτό, το ταξίδι της δημιουργίας δεν προχωρά. Και, λετ μι τελ γιου, δεν είναι καθόλου εύκολο να μπορείς να ανταπεξέλθεις σε ποσότητες προς πώληση, διατηρώντας παράλληλα και την ποιότητα της δουλειάς σου. Θέλει να το αγαπάς πολύ αυτό που κάνεις γιατί είναι κουραστικό, θέλει συγκέντρωση και δεξιοτεχνία για να βγει το αποτέλεσμα που θα σε κάνει περήφανο.
Οι ώρες που αφιερώνονται στο χειροποίητο, φίλη, δεν μπορούν να εκτιμηθούν ουσιαστικά. Αλλά ευτυχώς, υπάρχουν όλοι αυτοί οι δημιουργοί που σε πείσμα των καιρών και του κινέζικου φασόν, συνεχίζουν να δημιουργούν με εντιμότητα και ποιότητα, ομορφαίνοντας τη ζωή μας.


Σήμερα έχω τη μεγάλη χαρά να φιλοξενώ στο crafty details τη Φανή Γκούντρα που κεντάει ποιήματα και παραμύθια. Γίνεται αυτό, θα με ρωτήσεις; Γίνεται, θα σου απαντήσω. Μόνο που αντί για λέξεις χρησιμοποιεί πολύχρωμες κλωστές που, βελονιά-βελονιά, συνθέτουν μια μικρή ιστορία. Τόσο απλά.
Καθόλου απλή όμως, δεν είναι η άρτια τεχνική κεντήματος που χρησιμοποιεί για τις δημιουργίες της και η εξαιρετική αισθητική τους .
Δεν συναντάς συχνά δημιουργίες με κέντημα που παράλληλα έχουν φρέσκο αέρα και design αλλά και διαχρονική αξία. Το παρελθόν έρχεται να διηγηθεί καινούργιες ιστορίες.
Άλλωστε δεν είναι τυχαίο, που δημιουργίες της θα συναντήσεις εκτός από τα καταστήματα που συνεργάζεται και στα πωλητήρια μουσείων όπως το Μουσείο Μπενάκη, το μουσείο Ηρακλειδών στο Θησείο αλλά και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Και εκτός από την ικανοτητά της στο κέντημα, η Φανή είναι το ζωντανό παράδειγμα και έμπνευση για όσους θέλουν να ακολουθήσουν το όνειρο τους. Βλέπεις, φίλη μου, η Φανή για πάνω από 20 χρόνια εξασκούσε αυτό που είχε αρχικά σπουδάσει. Το επάγγελμά της είναι φιλόλογος, όμως η φλόγα της δημιουργίας και η αγάπη για το εργόχειρο πάντα έκαιγε μέσα της. Και προς πείσμα των καιρών και με πολύ δουλειά και αφοσίωση κατάφερε να αλλάξει ρότα, να αφήσει καριέρα χρόνων και να ασχοληθεί επαγγελματικά πλέον με τις χειροποίητες δημιουργίες.
Μια τέτοια απόφαση δεν είναι καθόλου εύκολη και θέλει πείσμα, αποφασιστικότητα, πολύ δουλειά και πίστη στη φωνούλα μέσα σου που σου μιλάει.
Για αυτό και μόνο ρισπέκτ. Τρέφω μεγάλο σεβασμό και απεριόριστο θαυμασμό σε όσους έχουν τη δύναμη και την προσήλωση να κάνουν έντιμα αυτό που ονειρεύονται, ανεξαρτήτως σε ποια φάση της ζωής τους βρίσκονται. Θέλει γκατς να πας κόντρα στο ρεύμα, πως να το κάνουμε τώρα.

Ας ξεκινήσουμε την κουβεντούλα μας:

♥ Πες μας λίγα λόγια για τον εαυτό σου! 

Το όνομα μου είναι Φανή Γκούντρα και κατοικώ στη γενέτειρα μου την Κατερίνη με τον σύζυγο μου, τις δύο κόρες μου και ένα μαλτέζ.
Αν θα έλεγα κάτι για εμένα θα ήταν ότι έχω διορθώσει χιλιόμετρα εκθέσεων, καθότι φιλόλογος και έχω κεντήσει χιλιόμετρα κλωστών, καθότι κεντάω από τα έξι μου. Για πάνω από 20 χρόνια στο πρώτο μισό της ζωής μου, ασχολήθηκα με αυτό που σπούδασα με ιδιαίτερη επιτυχία και αφοσίωση. Πάντα όμως αγαπούσα το εργόχειρο, στην κλασική του μορφή .
Ως  παιδί θυμάμαι τα υπόλοιπα παιδιά να παίζουν κι εγώ να κάθομαι δίπλα στη γιαγιά μου και τη μαμά μου και μαζί να κεντάμε.
Ως φοιτήτρια στα Γιάννενα, έτρεχα και αναζητούσα υλικά και σχέδια για να δημιουργήσω καινούρια κεντίδια … και πάει λέγοντας.
Ανέκαθεν τα δώρα σε φίλους, γνωστούς και συγγενείς ήταν χειροποίητα.
Μέχρι τη στιγμή που όλο αυτό ωρίμασε μέσα μου , μαζί με εμένα και αποφάσισα να το προσπαθήσω σε επαγγελματικό επίπεδο. Έτσι με πείσμα και σκληρή δουλειά δημιουργήθηκε το ‘‘ Funny Granny ‘‘.
Το όνομα του brand μου είναι χιουμοριστικό και δηλώνει τόσο την προσωπικότητα μου, όσο και τα αρχικά του ονόματος μου.

♥ Τι σημαίνει δημιουργία για σένα; Πως ξεκίνησες να δημιουργείς; 

Δημιουργία  για μένα είναι η ίδια μου η ζωή. Δεν θυμάμαι μέρα χωρίς τα βελόνια και τις κλωστές  μου .
Μετά την οικογένειά μου είναι η αγάπη μου, το οξυγόνο μου ,η ψυχοθεραπεία μου.

♥ Υπάρχει κάτι που σε χαρακτηρίζει; Κάποια συγκεκριμένη τεχνική, υλικό, ύφος ή κάτι άλλο; Ποιο θεωρείς το κυρίαρχο στοιχείο στις δημιουργίες σου;

Κυρίαρχο στοιχείο της δημιουργίας μου είναι η μνήμη. Είτε αναπαράγω ένα παραδοσιακό σχέδιο , είτε δουλεύω επάνω σε ένα μοντέρνο μοτίβο, πάντα ανατρέχω σε όσα έμαθα δίπλα στη γιαγιά μου τη Φανή, μητέρα του πατέρα μου.
Η γιαγιά μου ήταν άρτια τεχνίτρια. Στην κατοχή μεγάλωσε τα τέσσερα παιδιά της με το βελόνι, μέσα σε δύσκολες συνθήκες στη Σιάτιστα της Κοζάνης. Δεν άφησε ούτε μια μέρα τα βελόνια από τα χέρια της μέχρι τα 86 της που μας άφησε…
Μάλλον , εκτός από το όνομα , πήρα και το χάρισμα της. Τις ώρες που κεντάω θυμάμαι τα χέρια της , τις τεχνικές της και τις συμβουλές της.
Άρα αυτό που χαρακτηρίζει τις δημιουργίες μου, είναι η εμπειρική γνώση, το βίωμα, η ζωή δίπλα σε ανθρώπους που μου εμφύσησαν την αγάπη τους για τα εργόχειρα.

♥ Από που αντλείς την έμπνευσή σου; Πως ξεκινάς ένα project; Ποιο είναι το δημιουργικό ταξίδι από την αρχική ιδέα μέχρι την τελική δημιουργία;

Το δημιουργικό ταξίδι για μένα αρχίζει από τη στιγμή που πιάνω στα χέρια μου ένα καινούριο πανί, ένα νέο υλικό. Ψάχνω πολύ τα υλικά μου και θέλω τα  καλύτερα. Ο καμβάς αποτελεί βασική πηγή έμπνευσης.
Από εκεί και πέρα αρχίζει να κινητοποιείται η σκέψη μου, η φαντασία μου.
Οι ιδέες χορεύουν μέσα στο κεφάλι μου και περιμένουν να υλοποιηθούν. Μόνο όταν μια ιδέα υλοποιηθεί και μου αρέσει, μπορώ να ηρεμήσω και να την αναπαράξω για κάποια παραγγελία.
Για να πουλήσω κάτι πρέπει πρώτα να αρέσει σε μένα, όσο εγωιστικό κι αν ακούγεται αυτό.
Δεν μπορώ να υποστηρίξω μια συνεργασία, όταν δεν υπάρχουν κοινές συνιστώσες με το χώρο ή με τους ανθρώπους που με προσεγγίζουν για δουλειά.

♥ Στην εποχή της οικονομικής πίεσης, πιστεύεις ότι ο κόσμος επιλέγει να αγοράσει τις χειροποίητες δημιουργίες και εκτιμά την αξία τους; Περνάει κρίση και το χειροποίητο δώρο;

Το FG στήθηκε μέσα στην κρίση από τον καναπέ του σπιτιού μου, όπως λέει μια καλή μου φίλη.
Όταν πριν από δύο χρόνια εγκατέλειψα τη διδασκαλία για το εργόχειρο, πολλοί με αμφισβήτησαν .
Όμως εγώ είχα μια απίστευτη σιγουριά για αυτό που φτιάχνω και επιβεβαιώθηκα. Ο κόσμος αντιλαμβάνεται, αναγνωρίζει και τέλος προτιμάει τη μοναδική δημιουργία, αυτή που έχει τη σφραγίδα και την ταυτότητα ενός μικρού δημιουργού, που δεν παράγει μαζικά.
Ο κόσμος έχει βαρεθεί τα ετοιματζίδικα , πλαστικοποιημένα προϊόντα και στηρίζει τις μικρές παραγωγές.
Εξάλλου όταν δημιουργείς μόνος σου, μπορείς να έχεις και καλές  τιμές .
Το FG είναι για τους πολλούς.

♥ Ποιοι είναι οι στόχοι σου, τα επόμενα σχέδια σου ή projects σου; Τα όνειρά σου;

Δε μου αρέσουν τα μακροπρόθεσμα σχέδια .Προτιμώ τα μικρά σταθερά βήματα. Έκανα ήδη κάτι μεγάλο και κατόρθωσα να μετατρέψω το χόμπι μου σε βιοπορισμό.
Το μόνο που ζητάω είναι να είμαι υγιής, για να μπορώ να κεντάω για πολλά χρόνια ακόμα. Τόσο απλά….

♥ Ξεχωρίζεις κάποια συγκεκριμένη αγαπημένη σου δημιουργία ;

Κάθε δημιουργία μου είναι μοναδική για μένα. Ειλικρινά δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια. Κάθε φορά όμως με απορροφά και με συνεπαίρνει το καινούριο.
Το τελευταίο διάστημα έχω παθιαστεί με τις τσάντες που κεντάω για την Κάρπαθο. Είναι ο,τι ομορφότερο έχω κεντήσει και όλες τους είναι διαφορετικές.
Δεν υπάρχουν δύο όμοιες …
Λατρεύω επίσης και ο, τι σχετίζεται με τα Χριστούγεννα. Μπαίνω σε κλίμα Χριστουγεννιάτικο στις αρχές Σεπτέμβρη και για ένα τρίμηνο ξαναγίνομαι παιδί, δημιουργώντας γούρια κ στολίδια.

♥ Τι θα συμβούλευες κάποια φίλη που θέλει να ασχοληθεί με τις χειροποίητες δημιουργίες;

Αν θα μπορούσα να δώσω μια συμβουλή σε κάποιον που θέλει να ασχοληθεί με το χειροποίητο θα τη συμπύκνωνα σε κάποιες λέξεις που έρχονται αμέσως στο μυαλό μου: αφοσίωση, υπομονή, επιμονή, συνέπεια, γνώση και επίγνωση. Τίποτε δεν είναι ακατόρθωτο αρκεί να  ξέρεις τι θέλεις και να προσπαθείς γι αυτό με πείσμα και εντιμότητα.
Το χειροποίητο δεν έχει ωράριο εργασίας, δεν έχει διακοπές .
Έχει όμως την απόλυτη χαρά της δημιουργίας, την απόλυτη ικανοποίηση μπροστά στο ολοκληρωμένο δημιούργημα
.

♥ Κάνε μια ερώτηση (όποια θες) στον εαυτό σου! Kαι απάντησε την!

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση που μου απευθύνουν οι φίλοι μου είναι «μα δεν κουράζεσαι, δε βαριέσαι να κεντάς τόσες ώρες??». Όχι δεν κουράζομαι .
Κουράζομαι ψυχικά, αν δεν κεντήσω μια μέρα. Η επιλογή μου είναι συνειδητή.
Εγκατέλειψα μια καριέρα  20 χρόνων, γιατί ήμουν σίγουρη γι αυτό που επιθυμούσα. Άκουσα την εσωτερική μου φωνή και δεν διαψεύστηκα!!!!

♥ Αν η έμπνευσή σου ήταν το Crafty Details τι project θα του έφτιαχνες;

Αν το Crafty Details ήταν η έμπνευση μου θα κεντούσα καρδιές με παραδοσιακά Κρητικά μοτίβα. Οι καρδούλες μου συμβολίζουν για μένα την εσωτερική αυτή φωνούλα που καθοδηγεί κι εσένα σ  αυτή τη φάση της ζωής σου, προκειμένου να υλοποιήσεις το δικό σου όνειρο, Νικολέττα…

♥ Που μπορεί κάποιος να θαυμάσει τις δημιουργίες σου ή/και να επικοινωνήσει μαζί σου;

Τη Φανή και τις δημιουργίες της μπορείς να θαυμάσεις στη σελίδα της  στο Facebook αλλά και στο Instagram.

Φανή σε ευχαριστώ πολύ για αυτή μας την κουβεντούλα. Είμαι σίγουρη ότι θα γίνεις πηγή έμπνευσης για  πολλές φίλες που προσπαθούν να βρουν το δρόμο ακολουθώντας το όνειρό τους. Σε μένα έγινες πάντως!

Στην παρακάτω λίστα, φίλη, θα δεις και τα καταστήματα στα οποία μπορείς να βρεις τα Funny Granny χειροποιήματα (Χριστούγεννα και Πάσχα υπάρχουν και άλλες συνεργασίες που θα τις μαθαίνετε αν ακολουθήσετε τη Φανή στα σόσιαλ!)

Τα Funny Granny διατίθενται :

ΑΘΗΝΑ
Πωλητήρια Μουσείου Μπενάκη , με κομμάτια από τις συλλογές του Μουσείου
Μουσείο Ηρακλειδών , Θησείο
Sporos
Infinite tales
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Valentina
Μικρό Τελλόγλειο
Onarion
ΚΩΣ
Diakogiannis jewelery
ΣΑΜΟΣ
2the little store Samos
ΠΟΡΤΟ ΧΕΛΙ
Sto dentro
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Madamsousou.gr
ΤΗΝΟΣ
Keraso events
ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ
Hope

ΚΑΡΠΑΘΟΣ
Selini store

ΚΥΠΡΟΣ
Ecohomestore
Salamis Filoxenia


Το χειροποίητο έχει μέσα του ένα κομμάτι από την καρδιά και την ψυχή του δημιουργού του γιατί φτιάχτηκε με μεράκι και αγάπη. Αγοράζοντας χειροποίητες δημιουργίες ξέρεις ότι αυτό που θα επιλέξεις είναι ξεχωριστό και μοναδικό.

Δεν συμφωνείς κι εσύ φίλη μου;


Αν σου αρέσουν τα posts του Crafty Details φίλη μου, κάνε share, σπρέντ δε λοβ και ακολούθησε με  στα social για να μην χάνεις όλες τις ενημερώσεις και τα νέα δωρεάν printables που μοιράζομαι μαζί σου!
Και αν θέλεις να λαμβάνεις στο inbox σου την craftoενημέρωση + να αποκτήσεις πρόσβαση στα exclusive printables, σε περιμένω στην παρέα του Crafty Club!
Και μην ξεχνάς, ότι  μπορείς να γίνεις λαμπρό craftoαστέρι και να μοιραστείς το δικό σου άρθρο.

2 thoughts on “Κουβεντουλα με… τη Φανη Γκουντρα και τις παραμυθοκεντημενες της δημιουργιες

 1. Καλημέρα! Καλή Εβδομάδα!
  Ονομάζομαι Ζαφειράκη Γεωργία, είμαι εκπαιδευτικός στην Δ΄θμια Εκπαίδευση στην Αθήνα και φέτος το καλοκαίρι σε ένα κατάστημα στην Απολλωνία της Σίφνου είδα για πρώτη φορά τα καλάθια σας με το κέντημα και ειλικρινά εντυπωσιάστηκα.
  Ἠθελα να σας ρωτήσω, επειδή έχω κάποια κεντήματα πολύ καλά που δεν τα στρώνω, αν θα θέλατε να τα χρησιμοποιήσετε για διακόσμηση. Πολύ ευχαρίστως να σας τα δώσω, αν ενδιαφέρεστε.
  Καλό Φθινόπωρα με υγεία, χαρά και έμπνευση!
  Με εκτίμηση

  Γ. Ζαφειράκη
  τηλ. 6934.167.791

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καλώς ήρθατε στο


Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα, craftonews, προτάσεις, εκπληξούλες, διαγωνισμοί, χαμόγελα και θετική διάθεση!
 
close-link