Τι θα φάμε αύριο; Σπαζοκεφαλιά για δυνατούς λύτες! Δεν έρχεται μόνη της. Γιατί αν έχεις και παιδιά, πολλαπλασιάζονται. ” τι θα πάρει η μικρή αύριο στο σχολείο;”, “Μαμά, πεινάω. Έχει τίποτα να φάω;” και πάει λέγοντας.
Γιατί να προσθέτουμε κι άλλους προβληματισμούς στο κεφάλι μας, αφού στο χέρι μας είναι να οργανώσουμε το οικογενειακό μας μενού και κατ’ επέκταση τη λίστα με τα ψώνια μας;
Είναι διαπιστωμένο οτι τα απρογραμμάτιστα ψώνια στο σούπερ μάρκετ/ψιλικατζίδικο κτλ, λόγω μη σωστής οργάνωσης του οικογενειακού μενού, είναι ο ευκολότερος τρόπος για να σπαταλούνται πολύ παραπάνω χρήματα απο όσο μπορεί να αντέξει το budget μιας οικογένειας. Ισχύει.
Τι σημαινει οργανωνω το μενου;
Σημαίνει απλά οτι προγραμματίζεις τα φαγητά/γλυκά/σνακς της οικογένειας για τα γεύματα της, με τέτοιο τρόπο που να βολεύει τις υποχρεώσεις και συνήθειες σας. Συνήθως είναι σε εβδομαδιαία βάση. Και κυρίως πρέπει να εξυπηρετεί κι εσένα που τα μαγειρεύεις. Ετσι, δημιουργείς στη συνέχεια και την ανάλογη λίστα με τα απαραίτητα ψώνια και γλυτώνετε περιττά έξοδα, χρόνο απο τις συχνές βόλτες στα σούπερ μάρκετ και βέβαια δεν πετάς ληγμένα και χαλασμένα τρόφιμα.
Εν ολίγοις, είναι η απάντηση στην γνωστή ερώτηση – σπαζοκεφαλιά. Μόνο που τώρα θα την κάνεις εσύ στον εαυτό σου, μόνο όμως κάθε εβδομάδα! Κι αν σε ρωτάνε τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, εσύ απλά θα δείχνεις το εβδομαδιαίο σου μενού! ; )
Κάθε Παρασκευή θα ανεβάζω στο Crafty τις προτάσεις μου για το μενού της εβδομάδας! Ελπίζω να σε βοηθήσουν.
Το σημαντικότερο όλων είναι να βρεις τη διαδικασία αυτή αποτελεσματική αλλά και ευχάριστη.
Για να το πετύχεις αυτό, ακολούθησε τα παρακάτω 3 βήματα. Στην αρχή, θα σου πάρει λίγο χρόνο μέχρι να μάθεις τι σου ταιριάζει και τι όχι, μετά όμως θα σου γίνει παιχνιδάκι!
Tip: Ξεκίνα την Παρασκευή τον προγραμματισμό, συνέχισε το Σάββατο με τα ψώνια και αφιέρωσε και μια ωρίτσα την Κυριακή για την προετοιμασία.
Πριν ξεκινήσεις όμως διάβασε για τις 5 Έξυπνες Κινήσεις που Πρέπει να Κάνεις για να Οργανώσεις το Εβδομαδιαίο σου Μενού
Πως να οργανωσω το μενου;
ΒΗΜΑ 1: Εμπνευση + Συγκεντρωση συνταγων
Γράψε σε μια λίστα τα φαγητα/γλυκα/σνακς που συνήθως μαγειρεύεις αλλά και αυτά που θα ήθελες να μαγειρεύεις συχνότερα. Επίσης ρώτα και τα μέλη της οικογένειας σου αυτά που θέλουν. Στερέωσε τη λίστα στο ψυγείο. Εκτός απο τις άλλες συνταγές που θα βρίσκεις, σε αυτήν θα ανατρέχεις για το εβδομαδιαίο σου μενου. Επίσης εδώ θα προσθέτεις τα φαγητά που δοκίμασες, είχαν επιτυχία και έγιναν και αυτά αγαπημένα της οικογένειας. Με τον καιρό η λίστα αυτή θα μεγαλώνει!
Θα σε βοηθήσει να έχεις ένα γενικό πλάνο εβδομαδιαίου μενού, όπως για παράδειγμα:
- Δευτέρα: σούπα/λαδερό
- Τρίτη: ζυμαρικά/πίτα/ρύζι
- Τετάρτη: μια καινούργια συνταγή/κοτόπουλο/κιμάς
- Πέμπτη: ψάρι/θαλασσινά/αυγά
- Παρασκευή: όσπρια/λαχανικά
- Σάββατο: κάτι εύκολο ή περισσεύματα
- Κυριακή: bbq/βόλτα/κρέας
Μετά, ψάξε για συνταγές φαγητών/γλυκών/σνακς σε βιβλία συνταγών, περιοδικά και στο ιντερνετ σε αγαπημένα σου blogs, στο pinterest και όπου αλλού θες. Το Tasteologie το ξέρεις; Το Genius Kitchen;
Διάλεξε στρατηγικά και προσεκτικά τις συνταγές σου. Η διαδικασία αυτή είναι και το σημείο – κλειδί της οργάνωσης του μενού. Μην διαλέξεις στα τυφλά ένα σωρό συνταγές που σου έκαναν εντύπωση και απλά μετά θα ελπίζεις για το καλύτερο. Δεν θα λειτουργήσει έτσι. Σκέψου και αποφάσισε πόσα γεύματα θα φτιάξεις και ποιά είναι αυτα.
Πρωινό-Μεσημεριανό-Βραδυνό;
Πρωινό-Κολατσιό για σχολείο-Μεσημεριανό-Σνάκς;
Μεσημεριανό – Δείπνο;
Μόνο Μεσημεριανό;
Κάτι άλλο; Κοίτα το ημερολόγιο της εβδομάδας που έρχεται και τι υποχρεώσεις έχετε.
Ψάξε για συνταγές που μπορείς να μαγειρέψεις απο άποψη χρόνου και αν κάποιες συνταγές απαιτούν περισσότερο χρόνο και δεν μπορείς, κράτα τις για να τις βάλεις μετά σε μια μέρα που θα είσαι πιο χαλαρή.
Sos Tips:
- Επέλεξε κυρίως συνταγές που αφήνουν leftovers.
- Μαγείρευε συνταγές που ξέρεις και εμπιστεύεσαι + 1 ή 2 καινούργιες κάθε εβδομάδα.( είτε για φαγητό/γλυκό/σνακ/κολατσιό)
- Διάλεξε συνταγές με κοινά συστατικά και συστατικά που έχεις σχεδόν πάντα στα ράφια σου ή που εύκολα μπορείς να βρείς.
- Ανακάλυψε συνταγές που πραγματικά θα ήθελες να φας εσύ και η οικογένειά σου. Ναι, μοιάζει προφανές, όμως ζούμε την εποχή που οι εικόνες κυριαρχούν και ενίοτε αποσυντονίζουν έτσι όμορφα που είναι στημένες
- Προγραμμάτισε ή προσάρμοσε το μενού σου και με προσφορές που υπάρχουν στο σούπερ μάρκετ
- Αν έχεις χρόνο φτιάξε επιπλέον 1-2 φαγητά που θα τα προορίσεις για κατάψυξη. Ψημένα ή και άψητα κάποια. Θα σε βγάλουν ασπροπροσωπη σε ξαφνικές επισκέψεις ή να έχεις κάτι γρήγορο να φτιάξεις αν είσαι κουρασμένη. Ετσι θα έχεις γεύματα για τους επόμενους 1 – 2 μήνες ή όταν φτιάξεις κάτι που μπορεί να καταψυχθεί σωστά, κάνε διπλή δόση και βάλε τη δεύτερη στην κατάψυξη
Για να συγκεντρώσεις τις συνταγές που δεν ξέρεις απ έξω κι ανακατωτά, βρες χρηστικό τρόπο με εύκολη πρόσβαση. Κάνε αυτό που σε βολεύει και είναι όσο πιο απλό γίνεται. Τις εκτυπώνεις και τις συγκεντρώνεις σε ένα ντοσιέ; Χρησιμοποιείς το Pinterest; Το Evernote; Κάποια εφαρμογή ίσως; Μήπως αυτές που βρίσκεις στα βιβλία σου τις φωτογραφίζεις; Ή σημειώνεις τις σελίδες τους με post it;
Τώρα που τις συγκέντρωσες, εκτύπωσε αυτό το printable ή αν είσαι σε crafty mood φτιάξε αυτόν τον diy πίνακα και σημείωσε τα φαγητα της εβδομάδας, σύμφωνα πάντα με το πρόγραμμα, τις συνήθειές σας και όλα αυτά τα σούπερ χρήσιμα tips που μέχρι τώρα διάβασες! Να θυμάσαι οτι η οργάνωση του μενού είναι απλά ένα χρήσιμο εργαλείο για να σε βοηθήσει, δεν είναι σκαλισμένη σε πέτρα.
Όσο και να οργανώσουμε το μενού πάντα θα υπάρχουν και οι ανατροπές στο πρόγραμμα μας
Θα υπάρξουν μέρες που θα φάτε αλλού, μέρες που θα βγείτε βόλτα και μέρες ή βραδιές για τρελό παρεάκι σπίτι σας. Ή βραδιές απόλυτης βαρεμάρας ή κούρασης. Είναι και οι φορές που το delivery για πίτσα ή σουβλάκι night επιβάλλεται.
Και μην ξεχνάς να υπολογίσεις και τα leftovers. Αν δεν τα φάτε, φύλαξέ τα στην κατάψυξη.
Δες εδώ την αλφαβητική λίστα με φαγητά που μπορείς να καταψύξεις. Πάντα να σημειώνεις τι φαγητό είναι και την ημερομηνία που το έβαλες στην κατάψυξη.
Η οργάνωση του μενού πρέπει να είναι ο τρόπος που θα σας βοηθήσει σαν οικογένεια να ελέγξετε τα περιττά έξοδα, μια ευκαιρία για καλύτερες διατροφικές συνήθειες και απαλλαγή απο τη γνωστή σπαζοκεφαλιά.
ΒΗΜΑ 2: Κατεγραψε τα τροφιμα που θα χρειαστεις και φτιάξε τη λιστα με τα ψωνια σου
Μπράβο, είσαι σε καλό δρόμο, μον αμί! Τώρα που έχεις συγκεντρώσει τις συνταγές σου και έχεις φτιάξει το εβδομαδιαίο σου μενού, αυτό που πρέπει να κάνεις στη συνέχεια είναι να φτιάξεις την αρχική λίστα με τα συστατικά/τρόφιμα που χρειάζονται για να μαγειρέψεις τα γεύματά σου.
Το μυστικό κρύβεται στη λέξη “αρχική”. Τι εννοω;
Η αρχική λίστα των τροφίμων δεν είναι η λίστα για τα ψώνια σου, φίλη μου. Είναι η λίστα όπου θα καταγράψεις όλα τα υλικά που χρειάζονται για τις συνταγές που έχεις προγραμματίσει στο εβδομαδιαίο σου μενού. Η λίστα για τα ψώνια ακολουθεί μετά. Μην μου αγχώνεσαι όμως! Είναι μια πολύ εύκολη διαδικασία που αν την ακολουθήσεις, θα σε αποτρέψει απο περιττές σπατάλες. Δεν θα ξαναγοράσεις ποτέ πάλι τρόφιμα για να ανακαλύψεις μετά στα ντουλάπια ή το ψυγείο/καταψύκτη σου, οτι το είχες τελικά!
Δες λοιπόν το εβδομαδιαίο πλάνο των γευμάτων σου, βρες τις συνταγές τους και σημείωσε στην αρχική λίστα όλα τα υλικά που χρειάζονται για να τα φτιάξεις. Μετά, ξεκίνα το κυνήγι του θησαυρού! Με τη λίστα ανα χείρας, τσέκαρε καλά τα ντουλάπια σου και το ψυγείο/κατάψυξή σου και σβήσε αυτά που έχεις ήδη και που εννοείται οτι έχεις τσεκάρει πως η ποσότητα τους θα σου είναι επαρκής.
Sos Tip: Εχε πάντα σε στοκ αυτά τα 12 βασικά υλικά στο ντουλάπι σου για να μην ξεμείνεις ποτέ:
- Λάδι
- Αλεύρι
- Ρύζι
- Ζυμαρικά
- Φρυγανιές ή παξιμάδια
- Αλατοπίπερο και αγαπημένα σου μπαχαρικά
- Πελτέ ντομάτας
- Όσπρια
- Αυγά
- Σκόρδο-Κρεμμύδια
- Κατεψυγμένο κιμά και κοτόπουλο
- Μέλι
Τέλεια! Τώρα έχεις μια πολύ συγκεκριμένη λίστα στα χέρια σου!
Καθαρογραψέ την και αν έχεις κέφια χωρισέ την ανα κατηγορίες έτσι όπως είναι στο σούπερ μάρκετ. Π.χ Μαναβικο, Χασάπικο, Ζυμαρικά, Ποτά, Τρόφιμα Ψυγείου, Κατεψυγμένα κ.ο.κ
Σημείωσε τι άλλα ψώνια χρειάζεσαι για το σπίτι σου. Επίσης σημείωσε και αυτά που θα αγοράσεις έτοιμα και δεν θα μαγειρέψεις και που χρειάζονται για το εβδομαδιαίο μενού σου. (π.χ. Φρέσκο γάλα και δημητριακά για το πρωινό, γιαουρτάκια για κολατσιό/σνάκ, φρούτα κτλ
ΒΗΜΑ 3: Αφιερωσε μια ωρα την Κυριακη για να προετοιμασεις καποια απο τα γευματα ή τα συστατικα τους.
Εψαξες για τις συνταγές σου, οργάνωσες το εβδομαδιαίο σου μενού, έφτιαξες τις λίστες σου, ψώνισες παρέα με την οικογένεια σου, τακτοποιήσατε τα ψώνια σας και τώρα έφτασες στο σημείο που το προγραμμά σου μετατρέπεται όντως σιγα-σιγά σε γεύματα.
Υπάρχει, φίλη μου άλλο ένα βήμα. Ενα βήμα που θα σε βοηθήσει να κερδίσεις σημαντικό χρόνο την εβδομάδα που έρχεται και να κάνει το μαγείρεμα των γευμάτων που τόσο καλά έχεις μέχρι τώρα οργανώσει ακόμα πιο εύκολο.
Αφιέρωσε μια ώρα απο την Κυριακή σου για την προετοιμασία τους. Συγκέντρωσε και τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς σου για να σε βοηθήσουν.
Το τι ακριβώς πρέπει να κάνεις θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό απο το μενού της εβδομάδας, όμως πάντα βοηθάει το να κόψεις κρεμμύδια, σκόρδα, μυρωδικά, λάχανο, να πλύνεις μαρούλια, να τρίψεις/κόψεις καρότα, να κόψεις τις πιπεριές, τα μανιτάρια και υπόλοιπα λαχανικά, να τρίψεις τυρια, να λιώσεις ντομάτες κτλ
Αν έχεις διάθεση και λίγο περισσότερο χρόνο, μπορείς ακόμα να φτιάξεις π.χ την κόκκινη σάλτσα για τα μακαρόνια, τα λαζάνια ή τα σουτζουκάκια, να ψήσεις κάποια λαχανικά ή τα μπουτάκια απο το κοτόπουλο, να φτιάξεις σος και μαρινάδες, να φτιάξεις τον κιμά για τα κεφτεδάκια/μπιφτέκια ή να την σάλτσα κιμά για το παστίτσιο και πάει λέγοντας.
Ναι μεν τα κάνεις όλα μαζεμένα τώρα, όμως κατα τη διάρκεια της εβδομάδας, ειδικά αν δουλεύεις, ο χρόνος που θα έχεις κερδίσει θα είναι πολύτιμος!
Κάθε εβδομάδα που θα περνάει, θα μαθαίνεις απο τυχόν λάθη σου, θα ξέρεις τι να κάνεις και τι όχι, τι χρειάζεται να βελτιώσεις και τι να παραλείψεις και να μην το κάνεις καθόλου και τελικά πως να προσαρμόσεις όλη αυτή τη διαδικασία σύμφωνα με τις δικές σου ανάγκες. Το να επιμείνεις να το συνεχίσεις απλά θα σε κάνει εξπέρ!
Super Sos Tip: Κράτα ημερολόγιο συνταγών που έχεις μαγειρέψει
Πάρε ένα σημειωματάριο ή κράτα το ημερολόγιο στην ταμπλέτα ή το κινητό σου. Απλά σημείωνε την ημερομηνία και το φαγητό/γλυκό που έφτιαξες.
Το βιβλίο Dinner: a love story ξεκίνησε ακριβώς έτσι! Η συγγραφέας κρατάει ημερολόγιο με αυτά που μαγειρεύει 14 χρόνια τώρα!
Εδώ (εσωτερικο λινκ) θα βρεις εκτυπώσιμα printables που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις το menu σου!
Εισαι σε φάση DIY; Πάρε Ιδέες για να Φτιάξεις ένα Πίνακα για το Μενού Σου
Εσύ τι χρήσιμες συμβουλές θα μας έδινες; Πως οργανώνεις το μενού της οικογένειας;
Τέλειος ιστότοπος 🥰🥰🥰🥰
Σε ευχαριστώ πολύ πολύ!Να εχεις καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!Και να προσέχεις!
Ενδιαφέρον ιστότοπος.
Καλως όρισες!Σε ευχαριστω πολυ.
Εγώ συνήθως την Κυριακή ( αν δεν φάμε εκτός σπιτιού) μαγειρεύω κάτι, για να έχουμε κ τη Δευτέρα!😉
Επίσης, όταν έχω χρόνο, φτιάχνω κ βάζω κατάψυξη πίτες και φαγητά που μπορούν να καταψυχθουν 😊
Μαρία πολύ σωστό αφού θα μπεις που θα μπεις κουζίνα να μαγειρέψεις, αν υπάρχει χρόνος, διπλή ποσότητα για την επόμενη μέρα ή για κατάψυξη!
-Όταν φτιάχνω παστίτσιο, πάντα μια Κυριακή το μήνα είναι και μπελάλίδικο, φτιάχνω ποσότητα για δυο ταψιά, το οποίο το ένα τα βάζω στην κατάψυξη. και το άλλο το ψήνουμε τη Δευτέρα αμέσως μετά το σχολείο. Ανά δεύτερη Δευτέρα έχουμε παστίτσιο στο μενού μας.
Ευχαριστούμε για τη συμβουλή Αδαμαντία!Και έχεις απόλυτα δίκιο. όταν μαγειρυουμε πιο πολύπλοκα φαγητά καλύτερα να κάνουμε διπλό κόπο με τη μία.