Crafty Details

{BLOG SERIES} Πως να Ξεκινησεις το Δικο Σου Blog *Μερος Πρωτο*

Θες να ξεκινήσεις το δικό σου blog όμως δεν ξέρεις από που να αρχίσεις; Θα σου πω εγώ τι έχω πάθει μάθει μέχρι τώρα!

Δεν είμαι ειδήμων σε τεχνολογικά θέματα, ούτε είμαι web designer, γραφίστας ή οτιδήποτε παρόμοιο. Είμαι απλά μια crafter και μαμά, που συνέχισα να το ψάχνω για να φτιάξω αυτό εδώ το blog, αν και είχα χιλιομπερδευτεί (ακόμα δηλαδή, μη νομίζεις!) και κουραστεί μετά απο 3 μήνες σούπερ εντατικής ενασχόλησης, χωρίς να ξέρω αν αυτά που κάνω είναι όντως ο σωστός τρόπος, γιατί το είχα βάλει πείσμα να το προσπαθήσω κι όπως βγεί.

Εντάξει, δεν είναι και τίποτα φοβερό το να φτιάξεις blog. Το ξέρω καλέ! Το δυσκολότερο από όλα είναι να το διατηρείς, να το συντηρείς και να το εξελίσσεις.

Οπότε φίλη μου, ελπίζω να σε βοηθήσω και να σου φανούν χρήσιμα αυτά που θα διαβάσεις. Κάνε όμως παράλληλα και τη δική σου έρευνα!

Κανένα απο τα link ή αναφορά σε site δεν είναι affiliate, δεν πέρνω δηλαδή χρήματα για να στα δείξω. Είναι ξεκάθαρα η μέχρι τώρα δική μου προτίμηση, μέσα από την ιντερνετική μου έρευνα και αν αυτό αλλάξει θα κάνω update στο post.

Image Source: wonderlass.com

Ο τίτλος αυτού του post θα μπορούσε να ήταν και ” Το Πάθημα Που Έγινε Μάθημα”. Γιατί θα αναρωτιέσαι; Διάβασε παρακάτω και θα καταλάβεις.

Ξεκίνησα το πρώτο μου blog το 2008 στη δωρεάν πλατφόρμα του Βlogger/blogspot. Τότε είχα πρωτοξεκινήσει να ασχολούμαι με το scrapbooking και μέσα από το χόμπι αυτό γνώρισα πολλές φίλες που μοιραζόμασταν την ίδια αγάπη για το scrapbooking και που πολλές από αυτές είχαν ήδη το δικό τους blog που χρησιμοποιούσαν κυρίως για να δείξουν τις δημιουργίες τους, να μας δείξουν τις αγορές τους, ενδιαφέροντα άρθρα τους, διαγωνισμούς και πολλά πολλά άλλα.

Έτσι κι εγώ είπα γουάϊ νοτ? Και κάπως έτσι ξεκίνησα με την ελπίδα οτι δεν θα τα κάνω μαντάρα, που λέμε και στο χωριό μου! Η αλήθεια είναι βέβαια, πως το Blogger στο κάνει εξαιρετικά εύκολο να φτιάξεις blog πολύ γρήγορα και ανέξοδα.

Απο εκεί και πέρα, οι μεγάλες διαφορές προκύπτουν απο το πόσο θέλεις να εξελίξεις το blog σου απο τεχνική αλλά και απο αισθητική άποψη. Πόσο θα ασχοληθείς με αυτό και πόσα θες να μάθεις αν δεν τα ξέρεις ήδη. Πόσο χρόνο θα επενδύσεις για το περιεχόμενό του και την ποιότητά του. Και τελικά τι επιδιώκεις να πετύχεις έχοντας ένα blog. Αν βαριέσαι ή δεν προλαβαίνεις, το αφήνεις στην τύχη του οπότε μην περιμένεις και πολλά.

Εγω  δεν μπορώ να πω οτι ήμουν και η πιο συνεπής blogger. Αυτό που ανακάλυψα, γενικά, είναι ότι μου άρεσε πολύ το γραφικό- σχεδιαστικό κομμάτι του blog. Δεν έχω -ακόμα- γνώσεις photoshop ή παρόμοιων προγραμμάτων, αλλά ακόμα και με τα βασικά προγράμματα που είχα ή μέσω online εφαρμογών, μπορούσα να ασχοληθώ με τις ώρες φτιάχνοντας πολλά και διάφορα.

Θαύμαζα όμως όλα αυτά τα πανέμορφα, οργανωμένα και περιποιημένα blogs που μπορείς να απολαύσεις συγκεντρωμένα στο pinterest και όχι μόνο. Ζηλεύω όλες αυτές τις λαχταριστές φωτογραφίες και μπορώ να φανταστώ πόσες ώρες χρειάζεται συνολικά μέχρι τελικά να ανεβούν σε post.

Οι δικές μου φωτογραφίες είναι επιεικώς χάλια, όμως είναι ο επόμενος στόχος μου αυτός, μεταξύ άλλων!

Είχα λοιπόν το blog μου στην δωρεάν πλατφόρμα του blogger απο το 2008 μέχρι τις αρχές του Νοέμβρη 2017, οπότε και μια ωραία πρωία, αποφάσισα να το ξαναπιάσω γιατί είχα να μπώ κάμποσο καιρό, κανά εξάμηνο περίπου και είχα διάφορα πραγματάκια στο μυαλό μου να φτιάξω αφενός και αφετέρου είχα αποφασίσει και βάλει στοίχημα με τον εαυτό μου αυτή τη φορά να το εξελίξω περισσότερο, να παρουσιάσω και τις δημιουργίες μου παράλληλα, να το οργανώσω και να είμαι συνεπής στον εαυτό μου και στους όποιους αναγνώστες είχα.

Ολα αυτά τα ωραία και καλά, είχαν δημιουργήσει πολύ ενθουσιασμό και όρεξη για δουλειά. Μέχρι που μπήκα στο λογαριασμό μου στο blogger για να δω το απολύτως τίποτα! Ω, ναι! Καλά διαβάζεις. Δεν υπήρχε πουθενά. Δεν το έβγαζε ούτε καν η μηχανή αναζήτησης του γκούγκλι. Εστω σαν αναφορά οτι δεν υπάρχει το ιστολόγιο που ζητάτε, όπως συνήθως συμβαίνει. Ούτε φώτος στις εικόνες αναζήτησης. Τίποτα σε λέω. Σαν να μην υπήρξε πο-τέ

Εν τω μεταξύ, δεν είχα καμία ειδοποίηση από google στα εισερχόμενα, όπως συμβαίνει πάντα σε τέτοιες περιπτώσεις, από ότι έμαθα. Δηλαδή, αν για κάποιο λόγο, συνειδητά ή ασυνείδητα, καταπατήσεις κάποιον από τους όρους χρήσης που συμφωνείς όταν πρωτοδημιουργείς το blog σου, τότε λαμβάνεις καμπανάκι στα μειλ σου από την γκούγκλ. (η πλατφόρμα Blogger είναι ιδιοκτησία της)

Και μπορεί να είναι και το οτιδήποτε. Ξέρω κι εγώ; Εσύ, έχεις κάτσει ποτέ να διαβάσεις το μακρυνάρι πριν κλικάρεις το “ναι, συμφωνώ;” Από τη δημιουργία ενός blog μέχρι την εγκατάσταση μιας εφαρμογής στο κινητό σου. Και πάει λέγοντας. Έχεις ποτέ διαβάσει σε τι συμφωνείς;

Επίσης είναι πιθανό να πρόκειται και για false alarm εκ μέρους της γκούγκλ που για κάποιους λόγους μπορεί λανθασμένα να περάσει το blog σου για κακόβουλο. Αλλά και πάλι λαμβάνεις καμπανάκι στα εισερχόμενα σου.

Το πιο πιθανό λοιπόν, είναι να χακαρίστηκε ο λογαριασμός μου. Ναι. Είναι πολύ πιθανό να συμβεί σε όλους.

Θύμωσα όμως πολύ με την όλη φάση αλλά και με τον εαυτό μου, γιατί δεν είχα φροντίσει να πάρω backup κι έτσι έχασα πάρα πολλά posts και φωτογραφίες μου. Βασικά έχασα δουλειά 10 περίπου χρόνων. Που μπορεί να μην ήταν εντατική και συνεχής, είχε όμως μαζευτεί μπόλικο υλικό.

Αν έχεις blog στο blogger μπορείς να διαβάσεις: Πως κάνω backup στο blogger

Να ξαναγυρίσω πάλι πίσω στα ίδια, ούτε κουβέντα. Δεν ήθελα με τίποτα. Είχα αποφασίσει ήδη οτι αν ήθελα κάτι πιο οργανωμένο και ανεξάρτητο, που θα μου έδινε περισσότερη ελευθερία κινήσεων μακροπρόθεσμα, το blogger δεν ήταν η λύση.

Άρα το self-hosting ήταν μονόδρομος. Και επέλεξα την πλατφόρμα του wordpress.org γιατί πρώτον μπορείς να βρεις άπειρα tutorials που θα σε βοηθήσουν και δεύτερον δεν έπαιζε να δώσω χρήματα σε κάποιον να μου φτιάξει το σαιτ σε πιο πολύπλοκες πλατφόρμες που απαιτούσαν γνώσεις σχεδιασμού ιστοσελίδας γιατί το μπάτζετ μου δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τέτοιο έξοδο.

Έτσι, φίλη μου, αν σε ενδιαφέρει να ξεκινήσεις σε self-hosting πλατφόρμα και θές να μάθεις πως,  κιπ ρίντινγκ. Σι γιου στο επόμενο πόστ!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καλώς ήρθατε στο


Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα, craftonews, προτάσεις, εκπληξούλες, διαγωνισμοί, χαμόγελα και θετική διάθεση!
 
close-link