Crafty Details

{BLOG SERIES} Πως να Ξεκινησεις το Δικο Σου Blog *Μερος Δεύτερο* To Blog Or Not To Blog?

Σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το δικό σου blog. Δεν ξέρεις όμως από που να πρωτοξεκινήσεις και καλά καλά πριν κάνεις την αρχή, έχεις ήδη μπερδευτεί. “Μήπως τελικά να μην το κάνω;” ίσως να σκέφτεσαι. Σου έχω καλά νέα: Είναι πιο εύκολο απο ότι φαντάζεσαι.

Διαβάζεις τόσα πολλά στο ίντερνετ κι ο καθένας σου λέει κάτι διαφορετικό. Πως να φιλτράρεις όλες αυτές τις πληροφορίες; Από που να αρχίσεις; Επιπλέον, δεν έχεις ιδέα από τις τεχνικές λεπτομέρειες και λοιπά τεχνολογικά που θα χρειαστούν για να “χτίσεις” το blogoσπιτάκι σου και αυτό σε κάνει διστακτική.

Σε καταλαβαίνω απόλυτα.

Τα ίδια ερωτήματα ακριβώς είχα κι εγώ και ακόμα έχω τόσα πολλά να μάθω. Ακόμα είμαι μπερδεμένη, δεν θα στο κρύψω. Είναι τόσα πολλά αυτά που πρέπει να έχεις στο νου. Για αυτό αποφάσισα να γράψω αυτό το post, όχι βέβαια από την μεριά του ειδήμονα αλλά απο τη μεριά μιας μαμάς crafter που της αρέσει να δημιουργεί, λατρεύει να φτιάχνει printables και αποφάσισε να ξαναδημιουργήσει από την αρχή το blog της και να το δει λίγο πιο σοβαρά και στοχευμένα.

Μαθαίνω λοιπόν κι εγώ τα βασικά και θέλω να καταγράψω τη μέχρι τώρα εμπειρία μου, συμβουλές που με βοήθησαν και που ελπίζω να σου φανούν χρήσιμες, μον αμι.

Είναι εύκολο να φτιάξεις blog και δεν χρειάζεται να είσαι developer για να το καταφέρεις. Σίγουρα όμως στην πορεία, ειδικά αν δεν έχεις καθόλου τεχνικές γνώσεις ή γενικά δεν το έχεις με τους υπολογιστές και επιλέξεις τελικά τη self-hosted λύση, κάποια εμποδιακια θα προκύψουν, όλο και κάποιες τεχνικές δυσκολίες θα συμβούν. Σε μένα συνέβησαν πολλά και διάφορα μικρά και μεγαλύτερα, όμως είναι κάτι που μπορεί να διορθωθεί, ειδικά αν επιλέξεις σωστά τους παρόχους που θα μπορέσουν να σου προσφέρουν άρτιο και άμεσο support. Eίναι κατά τη γνώμη μου, το Α και το Ω στην επιλογή σου, ειδικά στην εταιρεία που θα διαλέξεις για το web hosting σου, που ουσιαστικά είναι το σπίτι oπου μένει το blog σου . Για αυτό κάνε πολύ προσεκτικά την επιλογή σου.

Μέχρι να καταλήξω σε θέματα που αφορούσαν γενικά το blog μου, έκανα ενδελεχή έρευνα στο ίντερνετ και επέλεξα αυτά που έκρινα ως κατάλληλα. Σου προτείνω πάντα να κάνεις και τη δική σου έρευνα. Δεν είναι χαμένος χρόνος, αφού ψάχνεις ουσιαστικές πληροφορίες που θα σου δώσουν το αποτέλεσμα που αναζητάς. Μην βαριέσαι να το κάνεις και μην μένεις στα 2-3 πρώτα άρθρα που θα διαβάσεις. Συμπεριλαμβανομένου και του δικού μου. Ψάξε, διάβασε κριτικές, δες άλλα blogs. Μάθε.

Το blogging απαιτεί την αφοσίωση σου και αυτή είναι μια καλή αρχή για να θέσεις σωστά τις βάσεις.

Και αυτό μας φέρνει σε ένα ουσιαστικό ερώτημα και πολύ πολύ βασικό για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσεις.

Γιατι θες να ξεκινησεις ενα blog;

Σου αρέσει να γράφεις; Το θες σαν προσωπικό ημερολόγιο για τους φίλους και συγγενείς σου; Θέλεις μήπως να παρουσιάσεις τα χόμπι σου και τις δημιουργίες σου και να μαθευτεί η δουλειά σου; Μήπως το βλέπεις σαν ένα βήμα πριν ξεκινήσεις την επιχείρησή σου; Έχεις ήδη μια επιχείρηση και θες να γράφεις άρθρα σχετικά για την ενημέρωση των πελατών σου και μελλοντικών πελατών σου; Θέλεις να βγάλεις χρήματα από αυτό; Το θες σαν συμπληρωματικό έσοδο ή ευελπιστείς να γίνει κύρια πηγή των εσόδων σου; Έχεις ήδη σελίδες στα σοσιαλ και θες να το προχωρήσεις λίγο παραπέρα; Κάτι άλλο;

Όταν ψάξεις στο ίντερνετ “πως να ξεκινήσω το δικό μου blog”, τα αποτελέσματα στο γκουγκλι είναι άπειρα. Πολλά θα σου πουν πως να το κάνεις μέσα σε μισή ωρίτσα τοπ, άλλα θα προωθούν συγκεκριμένα διαφημιστικά πακέτα και προσφορές. Και όντως, δεν χρειάζεται πολύ ώρα για να ξεκινήσεις ένα blog. Αλλά σίγουρα θα σου πάρει πολύ περισσότερο για να φτιάξεις όλα αυτά που το αποτελούν. Επίσης, πάμπολλα θα σου δείξουν ότι το να γίνεις πλούσια από το blogging αβίαστα και αβαδιστα είναι παιχνιδάκι. Μη μασάς, ξέρεις καλύτερα ότι τίποτα δεν γίνεται έτσι απλά και σίγουρα όχι εν μια νυκτί. Οι σωστές δουλειές θέλουν δουλειά. στρατηγική και μελέτη. Και πολλές φορές τύχη.

Εγώ θα σου πω 2 λόγους για να μην ξεκινήσεις μόνο βάσει αυτών ένα blog κι αυτή είναι καθαρά προσωπική μου άποψη:

  1. Για το χρήμα. Αν είναι ο μοναδικός σου λόγος, δεν θα πετύχει. Κάτι δεν θα κολλάει. Για τον απλό λόγο ότι για να έχεις blog πρέπει και να αγαπάς να το γεμίζεις με περιεχόμενο που έχεις πάθος για αυτό, που σου αρέσει, που σε ικανοποιεί. Αν αυτό που κάνεις δεν το αγαπάς και το χρησιμοποιείς για να πετύχεις κάτι άλλο, αργά ή γρήγορα θα φανεί.
  2. Για τη “δόξα”. Μη περιμένεις να γίνει γνωστό το blog σου από τη μια στιγμή στην άλλη. Θέλει συνεχή προσπάθεια, τύχη, σωστές διασυνδέσεις και υπομονή. Ούτε θα περιμένουν από την αρχή στην ουρά οι αναγνώστες για να γραφτούν στο νιουζλετερ σου μον αμι.

Και δε λέω, μπορούν να συμβούν. Και να κερδίζεις χρήματα και να γίνει γνωστό το blog σου. Αρκετοί το έχουν καταφέρει. Αλλά αν είναι μόνο αυτοί οι λόγοι που θα ξεκινήσεις το blog, τότε το βλέπεις αποκλειστικά σαν δουλειά που σκοπό έχει μόνο το κέρδος. Και κυρίως σαν δουλειά που δεν έχεις πάθος για αυτή. Δεν στο συνιστώ γιατί θα καταλήξεις να τη βαρεθείς, ειδικά αν δεν γίνουν αμέσως αυτά που θεωρητικά είχες στο μυαλό σου. Είναι μια λανθασμένη αντίληψη της πραγματικότητας. Σόρι.

Βέβαια, το πάθος για αυτό που κάνεις είναι πολύ σημαντικό, αλλά δεν αρκεί. Οφείλεις να έχεις συνέπεια, να βρεις τρόπους να οργανωθείς σωστά και να ασχοληθείς και με ένα σωρό άλλα πράγματα που είναι απαραίτητα για την εξέλιξη του blog σου.

Ένας blogger φοράει πολλά καπέλα, να ξέρεις.

Το blog σου θα πρέπει να έχει μια συνοχή, να έχει όσο το δυνατόν ωραίες φωτογραφίες και γραφικά –  ειδικά αν αποφασίσεις να έχεις food blog ή και diy blog που δεν αρκούν οι stock φώτος για να καλυφθούν τα posts, αφού έχει να κάνει με δημιουργίες σου –  καλογραμμένα άρθρα, να ψάχνεις συνεχώς για τα θέματα σου, να κάνεις σωστή έρευνα και να γράφεις συχνά. Δεν λέω να γράφεις κάθε μέρα, αλλά να είσαι συνεπής. Επίσης πρέπει να μάθεις να το προωθείς σωστά για να μπορέσεις να εντοπίσεις το κοινό που θα σε ακολουθεί. Πως αλλιώς θα σε μάθουν; Το να γράψεις ένα άρθρο και να πατήσεις “Δημοσίευση” σίγουρα δεν αρκεί.

Τι πρέπει να έχεις στο νου σου ξεκινώντας ένα blog; Ποια είναι αυτά που πρέπει να σκεφτείς πριν καν ξεκινήσεις να δημιουργείς το blog σου;

Αν αποφάσισες τελικά ότι θες το blog σου μόνο για το χόμπι σου και τη διασκέδασή σου και θα γράφεις όποτε έχεις χρόνο ή όρεξη και δεν θες πολλές σκοτούρες, τότε μια χαρά. Το Blogger ή το WordPress.com θα σε καλύψουν και με το παραπάνω. Υπάρχουν κι άλλες πλατφόρμες αλλά αυτές οι 2 είναι οι πιο διαδεδομένες. Διαλέγεις ονομα για το blog σου, ανοίγεις λογαριασμό και ξεκινάς άμεσα. Μόνο μην ξεχνάς να παίρνεις που και που back up, ναι;

Αν αποφάσισες να το εξελίξεις και να το πας ένα βήμα πιο πέρα ή αν θες το blog σου να σου ανήκει και να μην βρεθείς προ εκπλήξεως μια ωραία πρωία, τότε το self-hosting είναι μονόδρομος και πρέπει να οργανωθείς. Επίσης πρέπει να ξέρεις ότι δεν είναι δωρεάν, όπως συμβαίνει με τις προηγούμενες πλατφόρμες που ανέφερα. Το ίδιο το λογισμικό είναι δωρεάν αλλά πρέπει να πληρώσεις web hosting και domain name αρχικά. Μετά, ανάλογα τις ανάγκες, τις απαιτήσεις και το μπάτζετ σου, επιλέγεις τι θα αγοράσεις επιπλέον. Όμως αυτά θα τα πούμε παρακάτω.

ΒΡΕΣ ΤΗ ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΣΟΥ.

Τι σε ενδιαφέρει να γράφεις ή να διαβάζεις σχετικά; Ασχολείσαι με κάποιο χόμπι; Τι είναι αυτό που αγαπάς να κάνεις; Τι είναι αυτό που δεν σταματάς καθόλου να σκέφτεσαι και συνεχώς μιλάς για αυτό; Αυτό που ακόμα και ώρες να μιλάς σχετικά, δεν σε κουράζει. Κάτι που σε ευχαριστεί να κάνεις;

Είναι η, γνωστή πλέον σαν ορολογία, blogging niche. Με το να κάνεις πιο συγκεκριμένη τη θεματολογία σου διευκολύνεις τον ιδανικό σου αναγνώστη να σε βρει μέσα από τις μηχανές αναζήτησης, ο οποίος και θα επιστρέψει γιατί ξέρει ότι σε σένα θα βρει αυτό που ψάχνει επειδή έχετε τα ίδια ενδιαφέροντα και γιατί του προσφέρεις λύσεις και προτάσεις σε διλήμματα που έχει για το συγκεκριμένο θέμα που τον απασχολεί.

Όταν βρεις τη θεματολογία σου, πρέπει να μάθεις ποιοι θα θέλουν να σε διαβάζουν. Δεν γράφεις μόνο για σένα, την οικογένεια και τους φίλους σου. Έχεις στόχους. Θες να μοιραστείς το περιεχόμενο του blog σου με όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο. Δεν σε ενδιαφέρει όμως όλος ο κόσμος. Σε ενδιαφέρουν μόνο οι αναγνώστες που μοιράζεστε τα ίδια ενδιαφέροντα. Αυτούς θέλεις. Θέλεις αυτά που θα γράψεις να τους φανούν χρήσιμα, να τους βοηθήσουν και εν τέλει να σε αναζητήσουν αυτοί όταν θέλουν να ενημερωθούν ή ψάχνουν κάτι.  Θέλεις ένα πιστό κοινό που θα εμπιστευτεί το περιεχόμενό σου. Όσο πιο πολύ ακούς αυτό το κοινό στο μέλλον και τι συγκεκριμένο ψάχνει, τόσο το καλύτερο για σένα. Είναι μια αλληλεπίδραση.

Είναι λοιπόν, πολύ σημαντικό να γράφεις για κάτι που απολαμβάνεις, σε εμπνέει, σου βγαίνει αβίαστα και οργανικά. Μπορεί να ακούγεται κάπως κλισέ, όμως έχει λογική βάση.

Γράφοντας για αυτά που πραγματικά αγαπάς:

  • Σίγουρα δεν θα ξεμείνεις απο ιδέες
  • Θα έχεις λιγότερες πιθανοτητες να παρατησεις το blog σου στο μελλον
  • Θα αφιερώσεις περισσότερο χρόνο και προσπάθεια γιατί είναι κάτι που απολαμβάνεις
  • Ο αναγνωστης θα το αντιληφθει και θα το εκτιμησει

Δεν είναι απαραίτητο να είναι σούπερ εξειδικευμένο, απλά να έχεις ένα μπούσουλα, ένα βασικό σκελετό, μια δομή που τα θέματα που θα το περιστοιχίζουν να είναι σχετικά.

ΔΙΑΛΕΞΕ ΟΝΟΜΑ ΓΙΑ ΤΟ BLOG ΣΟΥ

Πως θα ονομάσεις το blog σου;Είναι αυτό που θα πληκτρολογεί κανείς στο address bar – http://(www.)toonomatoublog.gr (ή .com)

Πάρε ένα χαρτί και σκέψου λέξεις που μπορούν να περιγράψουν ή να είναι σχετικές με το βασικό σου θέμα. Δεν είναι όμως και απαραίτητο, το σημαντικό είναι να σκεφτείς δημιουργικά. Βρες κάτι που να σου αρέσει, ίσως να σε χαρακτηρίζει, κάτι που να σημαίνει πολλά για σένα. Αρκεί να μην είναι πολύ μεγάλο και να είναι εύκολο για κάποιον να το γράψει και να το θυμηθεί.

Έχε επίσης backup plan και άλλα ονόματα, σε περίπτωση που αυτό που θες είναι ήδη κατοχυρωμένο από κάποιον άλλο. Πριν κατοχυρώσεις όμως το domain name σου (περισσότερες πληροφορίες για αυτό στο επόμενο post), κανε μια μικρή έρευνα και ρώτα τη γνώμη συγγενών και φίλων. Ίσως τους δώσεις να διαλέξουν το αγαπημένο τους μεταξύ 3-4 επιλογών. Μπορεί να εκπλαγείς από τα αποτελέσματα!

ΔΙΑΛΕΞΕ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ

Σου προτείνω να ξεκινήσεις με το WordPress.org που είναι μακράν η πιο διαδεδομένη πλατφορμα και έχει και support φόρουμ.

Ένα self-hosted blog χρησιμοποιεί το δωρεάν λογισμικό της WordPress, όμως χρειάζεται να αναζητήσεις web-hosting εταιρία για να νοικιάσεις το server που θα φιλοξενήσει το blog σου. Δεν μπορείς να έχεις blog αν δεν έχεις server και έτσι πρέπει να νοικιάσεις. Δεν είναι δωρεάν. Πληρώνεις είτε σε μηνιαία ή σε ετήσια βάση. Στην δεύτερη περίπτωση πετυχαίνεις καλύτερη τιμή. Το μήνα να υπολογίζεις γύρω στα 10 γιούρο.

Με το λογισμικό αυτό μπορείς να εγκαταστήσεις στο blog σου πρόσθετα (plugins), μπορείς να τροποποιήσεις τον HTML κώδικα αν έχεις τέτοιες γνώσεις ή αν ξέρεις κάποιον που έχει και πολλά άλλα που σου δίνουν τον πλήρη έλεγχο πάνω στο blog σου. Εχει πολλά δωρεάν θέματα που μπορείς να διαλέξεις, όμως μπορείς, αν έχεις την οικονομική  δυνατοτητα, να επενδύσεις σε premium θεματα.

Σκέψου το ως εξης: Το blog σου είναι το σπίτι που νοικιάζεις, το domain name σου είναι η διεύθυνση του σπιτιού σου και το hosting είναι ο ιδιοκτήτης του σπιτιου που νοικιάζεις.

ΞΕΚΙΝΑ ΝΑ ΣΚΕΦΤΕΣΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΕΣ ΝΑ ΕΧΕΙΣ.

Διάλεξες θεματολογία για το blog σου. Σου προτείνω τώρα να σκεφτείς και να σημειώσεις τις βασικές κατηγορίες/ενότητες του μενού του blog σου. Αυτό μπορείς να το κάνεις και αργότερα, αφού φτιάξεις το blog σου, αλλά γιατί να μην είσαι προετοιμασμένη;

Εμπνεύσου και από άλλα  blogs παρόμοιας θεματολογίας με το δικό σου. Μην βάλεις πολλές και το μπερδέψεις το πράγμα. Παίξε μετά με τις ετικέτες. Αν αργότερα δεις ότι μια ετικέτα (tag) μαζεύει πάαααρα πολλά posts τότε κάντην κατηγορία, διαφορετικά θα μπλεχτείς και θα καταλήξεις να έχεις ένα σωρό κατηγορίες στο μενού σου που η κάθε μια θα έχει λίγα posts. Παίξε και με υποκατηγορίες, αλλά ούτε και εκεί μην το παρακάνεις.

Είσαι σε πολύ καλό δρόμο, φίλη. Είσαι έτοιμη να ξεκινήσεις το blog? Στο επόμενο post, θα δούμε βήμα βήμα πως θα το δημιουργήσεις.

 

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Καλώς ήρθατε στο


Εδώ μπορείτε να βρείτε δωρεάν εκτυπώσιμα, craftonews, προτάσεις, εκπληξούλες, διαγωνισμοί, χαμόγελα και θετική διάθεση!
 
close-link